A Bourne-rejtély

A csapkodó hullámok közül egy fiatalember testét emelik ki egy kis halászhajóra. A fiú ugyan életben van, de nem emlékszik semmire, a hátában golyók, a bőre alatt pedig egy digitális kijelző egy svájci bankszámla számával.

# A csapkodó hullámok közül egy fiatalember testét emelik ki egy kis halászhajóra. A fiú ugyan életben van, de nem emlékszik semmire, a hátában golyók, a bőre alatt pedig egy digitális kijelző egy svájci bankszámla számával. Innen indul a Robert Ludlum bestselleréből adaptált történet, amely Olaszországon és Svájcon át Franciaországig űzi hősét, miközben a virginiai CIA-központból is kibicel egy csöppet sem mellékes mellékszál.

Felépülve és szárazföldet érve Matt Damon alakította hősünk első dolga, hogy felkeresse azt a zürichi bankot, amely az egyetlen rendelkezésére álló nyomot jelenti: ezt követve talán kiderítheti személyazonosságát. A bankban azonban új meglepetések várják: mindenki régi ismerősként üdvözli, a széfjéből pedig egy egész útlevélkészlet mosolyog rá, mindegyik másik országból, és mind a saját fényképével. Ekkor még nem tudja, hogy nyomában a CIA is, amelynek egy döntéshozója az óceán túloldaláról távirányítással próbálja kivonni őt a forgalomból. Bourne (talán ez az igazi neve) menekülőre fogja, és egy rokonszenves német lány társaságában Párizson keresztül Dél-Franciaországba veszi az irányt, útközben pedig korábban nem sejtett rutinját is felfedezi az emberölés kézi trükkjeit illetően. Ahogy egyre közelebb kerül saját rejtélye megoldásához, üldözői is egyre közelebb jutnak hozzá.

Doug Liman rendező első stúdiómegbízásával gyökeresen letér a korábbi munkái (Nyomás!, Bárbarátok) által meghatározott ösvényről. Igazi, hagyományos ügynökthrillert rendezett, jó stílussal, eleganciával, izgalmasan kidolgozott harcjelenetekkel, és egy kiváló, párizsi autós üldözéssel. Matt Damon itt vizsgázik akcióhősként (és tisztességgel át is megy), Franka Potente (aki A lé meg a Lolában már bizonyította, hogy jól fut versenyt az idővel) pedig hollywoodi főszereplőként debütál. A folytatásról máris terveket szőnek. (nelson)

A Bourne-rejtély – (The Bourne Identity), 2002, színes, feliratos amerikai-cseh thriller; 118 perc; Rendező: Doug Liman; Szereplők: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Brian Cox, Clive Owen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?