A botrányos festő múzeuma

Az osztrák Hermann Nitsch műveinek az óbudai Kiscelli Múzeumban megrendezett kiállítása nagy vihart kavart nyolc évvel ezelőtt.

Az osztrák Hermann Nitsch műveinek az óbudai Kiscelli Múzeumban megrendezett kiállítása nagy vihart kavart nyolc évvel ezelőtt. A látogatók érzékeit borzoló, vizuális tabukat romboló, gyakran erotikus és vallási jelképeket is kombináló alkotásai láttán sokan felháborodtak, mások viszont az erőszakos és véres motívumokban gazdag, vászonra csurgatott festékkel készített műveket a képzőművészet új hangjaként ünnepelték. A művész népszerűségét azonban bizonyítja, hogy képeit rekordáron vásárolják a gyűjtők, megkapta hazája Állami-díját, most pedig már önálló múzeuma is van.

Az osztrák aktivizmus egyik legjelesebb képviselője jövőre lesz hetvenéves, de máris párját ritkító születésnapi ajándékot kapott. A Bécsből óránként induló gyorsvasúttal elérhető Mistelbach városának polgármestere – Christian Resch mérnök – ötlete volt, hogy a fővárostól északra fekvő történelmi borvidéken a korábbi Heger-gyáregyüttest, ahol régebben mezőgazdasági gépeket gyártottak, kolostorszerű múzeumi komplexummá alakítsák át. Ennek egyik részében kapott helyet most nyár elejétől a sokoldalú művész, a második „menet” októberben a szőlőtermelés komplex bemutatása lesz, jövő tavasztól pedig miseborok nemzetközi mustráját kereshetik fel az érdeklődők és bejárhatják a bor görög istenéről elnevezett „dionűzoszi utat”, amelynek végén a másik rangos osztrák mester – Heinz Zibulka – monumentális szabadtéri pannója várja a kulturális turistákat.

A Zaya-folyó partján, az osztrák-magyar-szlovák hármas határvidéken létrehozott regionális múzeumegyüttes Ausztria-szerte párját ritkítja újszerű profiljával és méreteivel egyaránt. Csupán a már megnyitott részleg 2600 négyzetmétere (a 61 méter hosszúságú csarnokkal) egyelőre Ausztria eddigi legnagyobb monografikus bemutatójának számít. Hermann Nitsch negyven esztendőre teljesen ingyen és bérmentve bocsátotta egész életművét a múzeum rendelkezésére, a kéthavonként váltakozó időszaki kiállításokon való bemutatástól a róla írandó tanulmányok publikálásáig.

A magyar múzeumlátogatók és médiabeli kollégák túl könnyen botránkozó részét bizonyára meglepi, hogy Alsó-Ausztria világi és egyházi illetékesei teljes egyetértésben, közvetlenül pünkösd előttre tűzték ki az ünnepélyes vernisszázst, amelyen külön ökumenikus házszentelést is tartottak, a tartomány magas rangú katolikus és evangélikus méltóságainak celebrálásával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?