A bőr mindenre reagál

A bőrgyógyász szakorvosok szerint az érzékeny bőrért nemcsak a genetikai adottság, hanem a túl sok stressz, az erős napsugarak, az alkohol és a nikotin is felelős lehet. A kozmetikusok azt ajánlják, hogy az érzékeny bőrű hölgyek soha ne kísérletezzenek új krémekkel.

A bőrgyógyász szakorvosok szerint az érzékeny bőrért nemcsak a genetikai adottság, hanem a túl sok stressz, az erős napsugarak, az alkohol és a nikotin is felelős lehet. A kozmetikusok azt ajánlják, hogy az érzékeny bőrű hölgyek soha ne kísérletezzenek új krémekkel. Sokkal jobban teszik, ha speciális, kifejezetten érzékeny bőrre készült arckrémeket és más kozmetikai szereket vásárolnak. A leghelyesebb, ha az érzékeny bőrre készült kozmetikumokból nappali, éjszakai krémet, szemránc- vagy ránctalanító krémeket és arclemosót is beszereznek. Ezek speciális hatóanyagai ugyanis kiegészítik egymást, és így jobb eredményt érhetünk el bőrünk ápolásában.

A relaxáció fontossága

Az érzékeny és igen száraz bőr általában azonnal reagál a lelki megterhelésekre. Kerülni kell tehát a stresszt, és igyekezzünk mindennapjainkba relaxációs gyakorlatokat iktatni. Egy-egy lazító gyakorlatot is érdemes megtanulni.

Az érzékeny bőr tisztítása

A kozmetikusok azt ajánlják, hogy érzékeny bőrünket csak speciális arctejjel mossuk le, soha ne használjunk arcvizet, mert az általában alkoholt tartalmaz. A bór- és termálvíz is alkalmas, mivel nyugtatja a bőrt. Ráadásul a termálvízben még kalcium és szelén is van. Mivel az érzékeny bőrre készült arclemosó tejek nem tartalmaznak tartósító szereket, a hölgyek a smink eltávolítására is használhatják őket.

Az érzékeny bőr ápolása

A krémekre is érvényes: minél kevesebb különféle összetevőt tartalmaznak, annál jobb. Az érzékeny bőr így kevésbé van kitéve annak a veszélynek, hogy valamelyik vegyi összetevőre reagál. A legjobbak, persze, a gyógyszertárakban kikevert krémek. Érdemes hát a bőrgyógyász tanácsát is kikérni. Az érzékeny és igen száraz bőr ápolására is legmegfelelőbbek a víz és olaj emulzióján alapuló krémek.

Gyorssegély: arcradír és maszk

Amikor a tükörbe nézünk, és megpillantjuk fáradt, szürke arcunkat, hirtelen csak egyetlen szó jut az eszünkbe: segítség! Nos, gyors és látványos megoldást ilyen esetben a különféle speciális, bőrtípusnak megfelelő arcradírok és maszkok jelenthetnek, amelyek azonnal hatnak.

Tisztító és hidratáló arcmaszkok

A gyors energiahordozók már klasszikus formái az arcmaszkok. A tisztító arcmaszkok hámlasztó hatásuk mellett tisztítják a pórusokat, és összehúzzák őket. A hidratáló maszkok frissítő hatása elsősorban a nedvességtartalomban rejlik. A bennük található hidratáló anyagokat a bőr szivacsként szívja magába, és ismét ragyogóvá, üdévé válik, hiszen bőrünk minősége mindenekelőtt víztartalmától függ. Figyeljük meg: csak a megfelelően hidratált bőr tűnik fiatalnak, ezzel szemben a vízhiány azonnal látható – az arc gyűrött, érdes, ráncos. Egyébként a nedvesség gyors elpárolgásáért nem csupán a napfény, a szél, a hideg vagy a száraz levegő a felelős, hanem az állandó stressz is.

Csodálatos eredményt érhetünk el az algakivonatot tartalmazó szépségmaszkok segítségével. Ha tehetik, ilyen összetételű hidratáló maszkot keressenek az illatszerüzletekben.

Ha a fáradtság csak a szem környékén díszelgő árnyékok és karikák formájában jelentkezik, akkor a szemkörnyéken speciális ápolószereket kell bevetni. Nem tehetünk semmit, ez az arc legproblémásabb és legérzékenyebb része. A szemkörnyék ápolására szerencsére ma már nemcsak szemránckrémek kaphatók, hanem speciális (igaz, az áruk elég borsos), intenzíven ható hidratáló maszkok is. Ezek megújítják a bőrt, és eltüntetik a finom ráncocskákat.

Arcradír és más szuperszerek

Sokszor nem csupán a redők és a ráncocskák miatt tűnik fáradtnak az arc. A szürkés arcbőrért az elhalt hámsejteket okolhatjuk. Meg kell hát szabadulnunk tőlük! Két lehetőség kínálkozik: a mechanikus arcradír, vagy az újabb, kímélőbb változat, a biopeeling. Ez utóbbi gyengéden, dörzsanyagok nélkül távolítja el az elszarusodott hámréteget, és a bőr újra rózsásabb, fiatalosabb, egészségesebb lesz.

A leggyorsabb felfrissülést az arcnak a különféle ápolózselék, folyadékok és balzsamok hozzák meg, melyeket használhatunk alapozóként vagy a már kikészített arcra, a make-up fölé. Óvatosan, lágy mozdulatokkal masszírozzuk őket a bőrbe.

Végül egy szépségtrükk: ha éppen nincsenek kéznél a kozmetikai csodaszereink, paskolgassuk meg ujjbegyünkkel az egész arcot. Ez elősegíti a véráramlást, és az arc rózsásabb, szebb lesz. –ei–

Nézz a tükörbe...

... és állapítsd meg, mi hiányzik a bőrödnek. Ha száraz, szürke, talán H-vitamin hiányban szenved. Ez a vitamin (a biotin) a tojássárgájában, a szójában, a mogyoróban található meg. A korai öregedésért a dohányzás és a túlzásba vitt napozás is felelős. Megelőzésként télen is UV-szűrő krémet kell használni. Keressük azokat a krémeket, amelyek E-, C-vitamint, béta-karotint és zöld teát tartalmaznak. A száraz, gyulladásra hajlamos bőr a B-vitaminokat igényli. Ha a szájzug bereped (és fájdalmas), B-komplex tablettát javasol az orvos, de elsősorban B-vitaminban gazdag élelmiszereket kell fogyasztani: tejet, túrót, húst, napraforgómagot, babot, borsót, sörélesztőt, banánt.

A petyhüdt bőrnek C-vitaminra és cinkre van szüksége. (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?