A Bohémélet új szereplőkkel

Új szereposztásban játszszák Puccini Bohéméletét a Szlovák Nemzeti Színházban. A fiatalítás helyénvaló, hisz ez az opera a fiatalságról szól, és szerencsére az együttes nem nélkülözi a fiatal tehetségeket.

Aki miatt okvetlenül érdemes volt újítani, az a női főszereplő, a Mimit éneklő Adriana Kohútková. Alkatilag, hangban ideális Mimi, habár ez Kohútková minden alakításáról elmondható, akár kicsi, akár nagy szerepről van szó. Ugyanúgy fel kellett rá figyelni a Rusalka egyik sellőjének rövid szólamában, mint amikor Händel Alcinájában Morgana egyáltalán nem könnyű szerepét énekelte. Olyan magától értetődő természetességgel talált rá a barokk opera sokat vitatott, sok énekes számára idegen stílusára, mintha évek óta egyebet sem énekelt volna. Érzékien szép, árnyalatgazdag hang, biztos muzikalitás, jó stílusérzék és üdítő természetesség – ez jellemzi minden vokális produkcióját. Ráadásul rendkívül rokonszenves színpadi jelenség, és jól játszik. Az előadás másik erőssége a Musette-et alakító Jana Bernáthová meleg, fénylő hangjával, illúziókeltő színészi játékával. Musette-jében nincs semmi közönségesség, csibészes kacérságában is kedves. Mindkettőjük produkciója olyan, hogy a néző nyugodtan elengedheti magát, hátradőlhet a székén, és testestül-lelkestül átadhatja magát Puccini zenéjének. Nem kell egy-egy exponált hang előtt feszengenie, a szék karfáját szorongatva fohászkodnia magában, hogy jaj, istenkém, csak sikerüljön, legyen már túl rajta szegény énekes.

Sajnos, a férfiak esetében szó sem lehetett felhőtlen műélvezetről. Fénytelen hangok, szürkén leénekelt szólamok – ez volt a bohémtanya lakóinak pénteki teljesítménye. Száraznak és merevnek hatott Marcel (Szergej Tolsztov) baritonja, jellegtelennek Schaunard (Pavol Remenár) éneklése és Colline (Juraj Benci) kabátáriája. Még Miroslav Dvorský nagy várakozás övezte Rodolphe-ja sem volt igazán formában, hangjából hiányzott a hajlékonyság, magasságaiból pedig a sodró lendület, a szárnyalás. Csak remélni tudjuk, hogy az influenza-időszak elmúltával ismét olyan Bohéméletet hallhatunk, ahol a nemek között nem alkot választóvonalat a vokális produkció minősége. Annál is inkább, mivel az érdeklődés Puccini operája iránt óriási. Ezúttal is teltház volt és fogékony közönség, amit minden tapserősségmérőnél hívebben jeleztek szomszédnőimnek a hősnő haldoklását kísérő meghatott orrfúvásai és könnyei.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?