9,4 millió forintot gyűjtött a Duna Televízió a Thália Színháznak

Kassa/Budapest |

<p>Két nap leforgása alatt több mint 9,4 millió forintot ajánlott fel a világ magyarsága a Duna Televízió által létrehozott adományvonal segítségével a kassai Thália Színház megmentéséért.</p><!-- AddThis Button BEGIN -->
<a class="addthis_button" href="http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&amp;pub=xa-4ae87eb4619b4553">… src="http://s7.addthis.com/static/btn/v2/lg-share-en.gif&quot; alt="Bookmark and Share" style="border: 0pt none " height="16" width="125" /></a>
<script src="http://s7.addthis.com/js/250/addthis_widget.js#pub=xa-4ae87eb4619b4553&…; type="text/javascript">
</script>
<!-- AddThis Button END -->

A jótékony célú gyűjtés második napján nézőink megtriplázták felajánlásaikat az első naphoz képest.

A Duna Televízió péntektől vasárnapig nemcsak képernyőjét, de egy külön létesített adományvonalat is a felvidéki teátrum ügyének szolgálatába állított. A Nemzet Televíziója november 27-28-29-én tematikus összeállításokkal, színházi közvetítésekkel és adományvonal létrehozásával igyekszik segítséget nyújtani a fennállásának 40. évfordulóját szombaton ünneplő felvidéki teátrumnak.

Már az első nap is megdöbbentő eredménnyel zárult: több mint 2,5 millió forint értékű felajánlás érkezett a Duna Televízió adományvonalára, amely azóta is folyamatosan fogadja a világ minden tájáról érkező hívásokat. Szombat estig több mint 9,4 millió forintnyi felajánlást tettek színházszerető nézőink.

A telefonok folyamatosan csörögnek a Nemzet Televíziója aulájában létrehozott központban, ami bizonyítja, hogy nézőink akár anyagi áldozatot is hoznak a magyar nyelv, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért. A kassai Thália színház ugyanis a 2009/2010-es évadra anyagilag ellehetetlenült, és így veszélybe került a szlovákiai magyar színjátszás egyik legfontosabb fellegvára, amely függetlenségének feladására, vagy akár kapuinak bezárására is kényszerülhet. A teátrum fenntartója a gazdasági válság miatt lecsökkentette az intézmény már korábban is igen alacsony költségvetési támogatását, így a színháznak fennmaradása érdekében mintegy 30 millió forintos hiányt kell pótolnia. Ebben nyújt segítséget a Nemzet Televíziója, amely elsőként állt a színház és egyben a magyar nyelv ügye mellé.

Nézőink segítségével megismétlődhet a történelem, hiszen negyven évvel ezelőtt kizárólag a szlovákiai magyarság önfeláldozásának és anyagi támogatásának köszönhetően alakulhatott meg az ország második magyar színháza, a Thália. Felvidéki magyar emberek, szövetkezetek és intézmények adták össze az induláshoz szükséges összeget. 2009 novemberének utolsó hétvégéjén, négy évtizeddel a nyitóelőadás után pedig a világ magyarsága nyújtott segítő kezet. A példaértékű összefogás is jelzi, igenis szükség van a felvidéki teátrumra, a magyar nyelvű színjátszásra!

Kolár Péter, a színház igazgatója Duna Televízió Kívánságkosarának adott pénteki interjújában kiemelte, az összegszerűségnél talán még fontosabb, hogy minél többen, akár csekély összeggel is járuljanak hozzá a színház működéséhez. Véleménye szerint a felajánlások egyfajta aláírásgyűjtésnek is felfoghatók, és aki akár csak egy euróval is hozzájárul a színház megmentéséhez, arról tesz tanúbizonyságot, hogy nagy szükség van a Tháliára.

Most öt kontinens magyarsága fogott össze, hogy megmentse a nemes hagyományokkal rendelkező felvidéki színházat. Pénteken és szombaton késő estig érkeztek folyamatosan a világ minden tájáról felajánlások a Nemzet Televíziójának adományvonalára.

A kassai Thália színház számlaszámára befolyt adományok végösszegéről - a banki átfutási időt is figyelembe véve - hamarosan bővebb tájékoztatást adunk.

Nézőink a tematikus műsorsorozat felvezetéseként már november 26-án, csütörtök este, Színházi Műhely című műsorunkban beszélgetést láthattak a Thália Színház egykori alapító tagjaival. A Duna Televízió pénteki Híradójában, illetve Térkép és Kívánságkosár című műsorában is adakozásra buzdítottuk nézőinket. Színészek, ismert személyiségek beszéltek a színház múltjáról és nehéz anyagi helyzetéről. Csatornánk műsorra tűzte a Thália Színház három nagysikerű darabját is, amelyek a Duna Televízió mellett a Duna II Autonómia csatornán is képernyőre kerülnek. November 27-én, 19:00 órától a kassai Thália Színház előadásában Sütő András: Káin és Ábel (2009) című darabját sugároztuk. November 28-án, szombaton 20:30-kor Josef és Karel. Capek: A szerelem végzetes játéka című színjátéka volt látható. November 29-én, vasárnap 19:15-től a Duna Televízió Thália Színházról szóló dokumentumfilmjét vetítjük, majd 20.00 órakor a Heti Hírmondó című közéleti magazinunkban láthatnak összefoglalót az elmúlt napok színházzal kapcsolatos eseményeiről. Este 21:00 órától háromnapos tematikus összeállításunk zárásaként a Thália Színház egyik 1996-os darabját, Ratkó József: Segítsd a királyt! című történelmi drámáját láthatják a Duna Televízió nézői.

Ha Ön is szeretne segítséget nyújtani a bajban lévő felvidéki teátrumnak, akkor hívja az alábbi vezetékes, normál tarifás telefonszámot: 06-1-489-18-88 vagy írjon a [email protected] e-mail címre. Aki adakozni szeretne, természetesen a következő számlaszámokra közvetlenül is utalhat:


Magyarországról:
Kedvezményezett: Thália Színház, Kassa
OTP 11734004-20484549

Szlovákiából:
DIVADELNÉ ZDRUŽENIE THALIA
OTP Banka Slovensko a.s. 11358737/5200
SWIFT CODE: OTPV SK BX

Egyéb országokból:
DIVADELNÉ ZDRUŽENIE THALIA
IBAN SK 28 5200 0000 0000 11358737
OTP Banka Slovensko a.s., Šturova 5. 81354 BRATISLAVA
SWIFT CODE: OTPV SK BX

Azok a felajánlók, aki jelentősebb adománnyal (legalább 100 euróval) járulnak hozzá a teátrum megmentéséhez, a Thália Színháztól egy-egy nevükkel fémjelzett réztáblát kapnak köszönetképp, melyet a színházterem falán helyeznek el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?