90 éve született a soul keresztapja, James Brown

jbjb

Május 3-i születésnapja egészen bizonyos, de az év és a születési hely egyáltalán nem. A soulzene történetének legnagyobb csillaga iszonyatos szegénységben nőtt fel, a kilátástalanságból csak a vallás és a zene jelentett számára menekülést, a templomi kórusban már ekkor kitűnt hangjával.

James Brown a harlemi Apollo színházban tartott 1962-es koncertjének felvétele mérföldkő a soulzene történetében. A sikert kiaknázva iszonyatos tempóban turnézott, hetente öt-hat alkalommal lépett fel. Brown kiváló énekes, legalább ennyire kiváló táncos és vérbeli showman volt, szenvedélyes előadásmódja valósággal hipnotizálta a közönséget. Mindig az éppen aktuális táncot ropta, de olykor rögtönzött is, „most egy kis James Brown jön” felkiáltással. Zenészeivel szemben szigorú elvárásokat támasztott, minden rossz hangjegyért levonás járt a gázsiból, együttese minden tagjának készen kellett állnia a rögtönzésre. Önbizalomért nem ment a szomszédba és szerénységgel sem lehetett vádolni, a szakma és a rajongók mellett ő is szívesen dicsérte magát. A hatvanas években tevékeny részt vállalt a fekete polgárjogi mozgalomban, Say It Loud: I'm Black and I'm Proud dala afféle himnusz lett.

James Brown 2006-ban halt meg tüdőgyulladásban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?