66 millió dollárt ér ez a kép – és még címe sincs

New York |

<div>Rekordáron kelt el a Christie&#39;s aukciósház New York-i kortárs művészeti árverésén Willem de Kooning Cím nélkül XXV című festménye.</div>

Az Cím nélkül XXV (Untitled XXV) Willem de Kooning (1904–1997) legnagyobb méretű festménye. Az előzetes becslések alapján 30–40 millió dolláros árat vártak érte, a licitharc azonban csaknem ráduplázott a várakozásokra. Az 1997-ben elhunyt művész legtermékenyebb, hetvenes évekbeli korszakából származó festmény végül 66,3 millió dollárért kelt el. Ez új aukciós rekordot állított be az absztrakt expresszionista stílusáról ismert művész életművében. A festményt 2006-ban egy aukción 27,1 millió dollárért (7,8 milliárd forintért) adták el. De Kooning a hetvenes években ismét szerelmes lett, ami inspirálóan hatott rá és az absztrakt expresszionizmus bölcsőjeként emlegetett New York állambeli Springs vidéke is megihlette, ahova 1963-ban költözött – mondta el Brett Gorvy, a Christie's háború utáni és kortárs művészeti szakértője.A képet egy európai gyűjtő bocsátotta árverésre, aki 2008-ban vásárolta. De Kooning korábbi rekordja 32 millió dollár volt, amit ugyancsak egy 1977-ben festett művéért fizettek ki 2013-ban. Eric Clapton bekeresett Az árverésen 20 millió dolláros áron kelt el Gerhard Richter német festőművész színpompás, olajvászon Absztrakt festmény című alkotása. A kép a művész 1994-ben festett négy képből álló sorozatának része. A négy festmény egyike a brit Tate és a Skót Nemzeti Galéria gyűjteményének közös tulajdona. A brit énekes-dalszerző, Eric Clapton 2001-ben vásárolta meg a további három képet. Ezek közül 2012-ben 34,2 millió dollárért adott el egyet, egy évvel később 20,9 millió dollárért egy másikat, és most 20 millió dollárért a harmadik is elkelt.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?