12 lépés a boldogságig

„Jó napot kívánok! Molnár Miriam vagyok, könyvfüggő.” ĺgy kezdeném a gyógyulást, ha olyan mértékben lennék könyvfüggő, hogy minden pénzemet könyvekre költeném.

Ha elhanyagolnám miattuk a családomat, barátaimat, nem mennék dolgozni, mert csak olvasnék, lassan megszűnne minden kapcsolatom a külvilággal, csak a könyvesboltokba mennék el, végül nem lenne hol laknom, mert nem fizetném a lakbért, és ennem sem volna mit. Szerencsére nem vagyok még így, kordában tudom tartani a szenvedélyem. ĺgy aztán nem kell az Anonim Könyvfüggők találkozásaira eljárnom (ha létezne ilyen) és betartani a 12 lépést.

Szenvedélybetegek

Ám vannak közöttünk bőven olyanok, akik kevésbé szerencsések. A szenvedélybetegség nem erős vagy gyenge akarat kérdése. A szenvedélybetegek sok esetben nem gyenge emberek, csak rossz családba, rossz génekkel, hajlamokkal és nagyon érzékeny lelki világgal születtek. A mi társadalmunk sajnos a beszélgetés, a problémamegoldás helyett leginkább italt vagy más pótcselekvést kínál a nyomasztó élethelyzetekre, ami hamar átveheti az uralmat az ember élete felett, hiszen az ilyen cselekvés reflexszé válhat. Később aztán minden krízishelyzetben a probléma ilyetén elnyomását választja az érintett, mert más reakciót nem is ismer.

Az alkoholisták találták ki annak idején az absztinencia 12 lépéses programját, de ma már mindenre alkalmazzák: drogoktól, gyógyszerektől, ételtől, szerencsejátéktól vagy akár szextől való függőségre. Világszerte bevált, mindenhol egyformán követik a lépéseket, és mindenhol névtelen, ami többek között biztonságérzetet ad a gyógyulni vágyóknak.

Az alkoholista Robert Smith 1935-ben ivott utoljára. Ő és William Wilson később leírták tapasztalatukat, amely szerint egy alkoholista segíthet egy másiknak abban, hogy ne igyon. Az úgynevezett Nagy könyv, A névtelen alkoholisták alapkönyve, amely a 12 lépést tartalmazza, valamint egyedi sorstörténeteket is, először 1939-ben jelent meg. A könyv sok kiadást megélt, sok nyelven, és igazából csak a történetek változtak, az alap maradt. Csak a negyedik kiadásból 19 millió példány kelt el.

Van segítség

Az üveget könnyebb kinyitni, mint az emberi lelket. A hűtő vagy spájz ajtaját is. Az Anonim Alkoholista program szerint van segítség, mégpedig akkor, ha az illető beismeri, hogy nem ura szenvedélyének, ha tökéletes és alapos önvizsgálatot tart, ha szembesül saját hibáival, ha listát készít arról, kiket és hogyan bántott meg, és ha ezektől az emberektől személyesen bocsánatot kér. Továbbá ha segít másokon, akik hasonló helyzetben vannak, és ha az absztinencia etikáját az élet minden területén érvényesíti. A program szerint a segítség a nálunk magasabb erőben van, de nekünk kell megtennünk a 12 lépést, hogy a segítség megadattassék. New York városában mindennap több gyűlés is kínálja a segítséget. A különböző szenvedélybetegségekben szenvedőknek tartott csoporttalálkozókon a tagok csak keresztnéven ismerik egymást. A rendszeres találkozók ingyenesek, egy dobozka jár viszont körbe, amelyben a terembérre és hasonló kiadásokra gyűjtenek adományokat. A csoportok nem fogadnak el semmilyen anyagi segítséget senkitől, csak a tagoktól, így őrizve meg függetlenségüket. A gyűléseken termék- vagy gyógymódbemutatókat sem tartanak, nem beszélnek név szerint intézményekről, amelyek segítséget nyújthatnak, mert a csoportok célja a 12 lépésen való munka, és az előbbiekben felsoroltak elterelnék a tagok figyelmét.

Vannak kezdőknek szánt találkozók, amelyek általában nyitottak, ezeken bárki részt vehet (a szenvedélybeteg családtagjai, barátok stb.). Ezeken a gyűléseken egy már több éve absztinens és a programot követő tag elmondja, hogyan működik a csoport, és ezután teret ad egy-két önkéntesnek, akik elmondják saját élettörténetüket és azt, miben segített nekik a csoportban való részvétel. Az újonnan érkezők ezek után kérdéseket tehetnek fel. A 12 lépés gyűlések, amelyekre inkább a már több éve absztinensek járnak, legtöbbször zártak. Itt az egyes tagok mesélnek egymásnak jelenlegi élethelyzetükről, és bár tanácsot nem adhat senki senkinek, a problémák vagy félelmek megosztása is segíthet. A programban csak olyanok vehetnek részt, akik absztinensek és készek a 12 lépés szerint élni. Sokan hetente több alkalommal is elmennek egy-egy ilyen találkozóra, főleg, ha életükben krízishelyzet áll elő. Jellemzően mindenkinek kialakul a heti egy kedvenc találkozója, amelyre rendszeresen eljár. A gyűlések 1-1,5 óra hosszat vesznek igénybe.

Nem ítélkeznek

A találkozók alkalmával az, aki hajlandó/képes másoknak támaszként szolgálni, beírhatja egy könyvbe a telefonszámát, s hogy mikor lehet őt hívni. A hívások általában rövidek: a hívó elmondja, mi történt vele, és miért érez késztetést a szenvedélyébe menekülni. A hívott megpróbálja emlékeztetni, melyik lépést kell elismételnie, és bátorítást, megerősítést ad az absztinencia folytatására. De tanácsot nem. Magasabb foka a segítségnek az, amikor egy kezdőnek úgynevezett szponzora lesz, akivel mindennap beszél, beszámol arról, hogy jutott túl a napon, hogy tudott ellenállni a késztetésnek, és tervet csinál a következő napra. Ha esetleg visszaesik, a szponzor nem ítélkezik felette, hanem visszavezeti őt az aktuális lépéshez. Egyszerre csak egy napon kell absztinensen túl lenni.

Minden csoport önálló és elsődleges célja, hogy a felépülés üzenetét adja át a segítséget kérőknek: Együtt képesek vagyunk arra, hogy megtegyük, amit egyedül nem tudunk. Internetes kutatásaim alapján arra a következtetésre kellett jutnom, hogy Szlovákiában nincsen hivatalosan jegyzett Anonim Alkoholisták szervezet. Magyarországon és Csehországban viszont már évek óta működnek a csoportok, a találkozók időpontjai, valamint más hasznos információk megtalálhatók a világhálón.

A 12 lépés szerinti életmód ideálja a sok évtized alatt már alaposan beleitta magát az amerikai kultúrába. Legutóbb a Finding Nemo (Nemo nyomában) című animációs filmben láthattunk három cápát, melyek 12 lépéses csoportot alakítottak, és Dori, a memóriazavarban szenvedő kék kis halacska is rendszeresen eljárt a gyűléseikre. A csoport célja: nem enni halat. A csoport mottója: A hal a barátunk, nem ételünk! Ez egy cápa esetében önpusztító magatartás, és persze, ez volt a filmben a vicces referencia helye, amelyet a gyermekek nem nagyon értettek. Az ember számára viszont az az önpusztító, ha megadja magát az italnak, a drogoknak, a korlátlan evésnek, szerencsejátéknak stb., és ezzel nem csak a saját, hanem szerettei egészségét, életét is tönkreteszi.

Minden szenvedélybetegség legyőzhető. Meg kell kísérelni kinyitni a sérült emberi lelket. Megéri. A tapasztalat azt mutatja, hogy sorstársak segítségével könnyebb.

Az Anonim Alkoholisták 12 lépése:

1. Beláttuk, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben – hogy életünk irányíthatatlanná vált.

2. Arra a hitre jutottunk, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő viszszaadhatja elménk épségét.

3. Úgy döntöttünk, hogy akaratunkat és életünket – a saját felfogásunk szerinti – Isten gondviselésére bízzuk.

4. Alapos és bátor erkölcsi leltárt készítettünk magunkról.

5. Megvallottuk Istennek, magunknak és egy embertársunknak hibáink pontos természetét.

6. Teljességgel készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket mindezektől a jellembeli torzulásainktól.

7. Alázatosan kértük Őt, hogy vegye el tőlünk gyarlóságainkat.

8. Felsoroltuk mindazokat, akiknek valaha kárára voltunk, és készen álltunk arra, hogy mindnyájuknak jóvátételt szolgáltassunk.

9. Konkrét jóvátétellel szolgáltunk azoknak, akik esetében ez lehetséges volt, kivételt csak azok képeztek, akik számára ez sérelmes lett volna.

10. Folytattuk az önvizsgálatot, és azonnal elismertük, ha hibásnak találtuk magunkat.

11. Igyekeztünk ima és meditáció útján elmélyíteni tudatos kapcsolatunkat – a saját felfogásunk szerinti – Istennel, csupán azt kérve, hogy velünk kapcsolatos akaratát megtudhassuk, és erőt, hogy azt kivitelezhessük.

12. Miután e lépések eredményeként spirituális ébredést éltünk át, megpróbáltuk ezt az üzenetet továbbadni az alkoholistáknak, és ezeket az alapelveket életünk minden megnyilvánulásában gyakorolni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?