Külföld

Vizsgálatot folytat a Vatikán egy argentin püspök ellen szexuális zaklatás vádjával

Vatikánváros | Vizsgálatot folytat a Vatikán az Apostoli Szentszék Vagyonkezelőségének (APSA) tanácsosa, az 54 éves Gustavo Zanchetta argentin püspök ellen szexuális zaklatás vádjával - tudatta pénteken a Szentszék.
MTI

2019. január 5. 14:32

A felvétel illusztráció

Zanchetta 2013 és 2017 között az észak-argentínai Salta tartományban található Orán egyházmegye püspöke volt, míg be nem nyújtotta lemondását.

Az El Tribuno című helyi napilap december 28-án számolt be arról, hogy három pap szexuális zaklatással vádolta meg Zanchettát a Vatikán argentínai nagyköveténél. A vádak között van hatalommal való visszaélés és hanyag kezelés is - tették hozzá.

Az argentin médiában megjelent legutóbbi beszámolókra válaszul Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő elmondta: akkor, amikor Zanchetta 2017 decemberében elkezdett dolgozni az APSA-nál, még nem merült fel a szexuális bántalmazás gyanúja vele szemben.

"A szexuális bántalmazás vádjai a múlt ősszel merültek fel" - mondta Gisotti.

A Vatikán tudatta továbbá, hogy Orán egyházmegye jelenlegi püspöke már összegyűjtötte a vallomásokat, amelyeket megküld a püspököket felügyelő Püspöki Kongregációnak tanulmányozásra. Ha az állítások igaznak bizonyulnak vele szemben, Zanchettát különbíróság elé állítják.

A papok által elkövetett szexuális visszaélések egyre dagadó botránya miatt Ferenc pápa tavaly szeptemberben a gyermekeknek a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szembeni védelméről szóló tanácskozást hívott össze a püspöki konferenciák vezetőivel a Vatikánba februárra.

A találkozót február 21. és 24. között tartják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kizárhatja a Fideszt az Európai Néppárt

A politológus szerint Bugár nem fog visszalépni

Éjfélig váratta a pozsonyi közénséget Nicki Minaj, majd közölte: a koncert elmarad

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Trump megkapta a legrosszabb színésznek járó díjat

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

Legfrissebb galériák
Olvasta már?