Külföld

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

Donald Trump amerikai elnök várhatóan meghívást kap Japánba egy május 26-án kezdődő, körülbelül háromnapos látogatásra, és valószínűleg ő lesz az első külföldi állami vendég, aki találkozik az új császárral trónra lépése után - közölték hétfőn meg nem nevezett tokiói kormányzati források.
MTI

2019. február 18. 11:18

Abe Sindzó miniszterelnök kormánya nyilvánvalóan demonstrálnia akarja az erős a japán-amerikai szövetséget azzal, hogy Trump lehet az új császárral először találkozó külföldi államférfi. Ugyanis Akihito császár a tervek szerint április 30-án lemond a trónról, és május 1-jén fia, Naruhito herceg lép a helyébe.

"Az Egyesült Államok a legfontosabb ország Japán számára, és Trump elnök a legmegfelelőbb arra, hogy külföldi vendégként először találkozzon az új uralkodóval" - mondta az egyik nyilatkozó forrás a Kyodo hírügynökségnek.

Ha Trump valóban elutazik Japánba május végén, akkor egy hónapon belül kétszer is látogatást tesz a távol-keleti szigetországban, hiszen június végén részt vesz a G20-as országcsoport oszakai csúcstalálkozóján is.

Tervezett május végi látogatásán Trump bizonyosan találkozni fog Abéval is, és tájékoztatja őt arról, hogy mi lett az eredménye tárgyalásainak Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Az amerikai elnök másodszor találkozik Kim Dzsong Unnal február 27-28-án Vietnamban. Első - történelmi jelentőségű - találkozójuk tavaly júniusban volt Szingapúrban.

Trump és Abe valószínűleg megerősíti majd a két ország együttműködését az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó lépésekben, valamint abban, hogy tisztázódjon az észak-koreai ügynökök által a 70-es és 80-as években elrabolt japánok ügye. Várhatóan szó lesz a kétoldalú kereskedelemről is, hiszen a két vezető tavaly szeptemberben megállapodott abban, hogy tárgyalásokat kezdenek egy kétoldalú kereskedelmi megállapodásról.

Elképzelhető, hogy a két vezető ismét együtt fog golfozni, amint erre már volt példa a korábbi japán-amerikai csúcstalálkozókon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Már kapható a legújabb Vasárnap, benne VasárnapEsküvő + 18 oldalon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?