Külföld

Űrhadsereget állít fel az Egyesült Államok

Washington | „Elérkezett az ideje, hogy felállítsuk az Egyesült Államok űrhaderejét” – jelentette ki a védelmi minisztériumban mondott beszédében Mike Pence amerikai alelnök.
MTI

2018. augusztus 9. 18:49

TASR/AP-felvétel

Pence vázolta a Donald Trump elnök által korábban már meghirdetett amerikai űrhaderő-programot.    Beszédében az Egyesült Államok konkrétan meg nem nevezett potenciális ellenségeinek tevékenységére hivatkozva kijelentette: 

Az Egyesült Államok ezen a téren növekvő fenyegetettséggel néz szembe. Ez lesz az amerikai fölény következő és természetes lépése.
 

Pence
Mike Pence (SITA/AP-felvétel)

Pence hozzátette: az önálló haderőnemként létrehozandó űrhaderő az amerikai haderő jelentős átszervezését igényli és kétpárti támogatással elfogadott pótforrásokra lesz hozzá szükség.

Elismerve az új haderőnem kialakításával járó nehézségeket, az alelnök bejelentette: a Pentagonon belül az űrhadviselésért felelős helyettes államtitkári posztot hoznak létre, és a haderőnemet új főparancsnokság irányítja majd. Az új helyettes államtitkár Pence szerint nem katona, hanem civil lesz, és már a kezdetektől felügyeli a haderőnem kiépítését. 

Donald Trump elnök június közepén, az Országos Űrkutatási Tanács Fehér Házban tartott tanácskozásán rendelte el a Pentagonnak az űrhaderő létrehozását. Elnöki utasítást írt alá erről, amelyben így fogalmazott: a Pentagonnak „azonnali hatállyal meg kell indítania a világűrbe telepítendő haderő felállításához szükséges folyamatot”.
 Az elnök akkor hangsúlyozta, 

nem elégséges a puszta amerikai jelenlét a világűrben, hanem amerikai dominanciára van szükség. 

Trump egyébként már korábban is jelezte, hogy szükségesnek tartaná egy új,  immár a hatodik haderőnem létrehozását, mint ahogyan a kongresszusban is időről-időre felmerült ez a téma. A The Washington Post című lap információi szerint 2018 végéig létre is hozzák az űrhaderő főparancsnokságát, amelynek vezetésével egy négycsillagos tábornokot bíznak meg. Június óta a Pentagonban is folynak az új haderőnem előkészítési munkálatai: szakembereket toboroznak elsősorban katonai területről, már kialakították a beszerzési irodát, amely a többi között műholdakat vásárol és gondoskodik az új technológiákról is. 

Pence alelnök beszédének elhangzása után Donald Trump rövid Twitter-bejegyzést tett közzé 


Űrhaderő, előre!

Mike Rogers, alabamai republikánus és Jim Cooper, Tennessee demokrata párti képviselője leszögezte: az űrhaderő létrehozása biztonságosabb és erősebb Amerikát eredményez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?