Újabb ország szigorít a menekültügyi törvényeken

k

Elfogadta pénteken a japán parlament azt a vitatott menekültügyi törvényjavaslatot, mely korlátozza a beadható menedékkérelmek számát és elutasítás esetén lehetővé teszi a kitoloncolást is.

Míg a módosítás előtt a kérelmet akárhányszor be lehetett adni, az elbírálások ideje alatt pedig a kérelmező az országban maradhatott, az új törvény a kérelmek számát háromban maximálja, s amennyiben mindhármat elutasítják, a kérelmezőt kitoloncolják.

Szaitó Ken igazságügyi miniszter azt mondta, a módosítás „védi azokat, akik védelemre szorulnak, ám szigorúan eljár azokkal szemben, akik megszegik a szabályokat”. Hozzátette: korábban sokan visszaéltek a jogszabályokkal azért, hogy elkerüljék a kiutasítást, még akkor is, ha nem üldöztetés vagy veszély elől menekültek.

A Kisida Fumio miniszterelnök vezette Liberális Demokrata Párt (LDP) részéről kiemelték azt is, hogy az új szabályozás értelmében javítanának a kérelmezők orvosi ellátásán és szállásuk minőségén az elbírálás idejére.

A jogszabálymódosítás ellen több parlamenti képviselő, emberi jogi ügyvéd és ellenzéki aktivista is felszólalt. A héten tiltakozást tartott az országos ügyvédi kamara is, kiemelve: elfogadhatatlan olyan országokba visszatoloncolni embereket – még abban az esetben is, ha a kiutasítandók szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban –, ahol az életük és a szabadságuk veszélyben foroghat.

A módosítást több ellenzéki képviselő is bírálta, csütörtökön pedig kisebb verekedés is kitört miatta a parlamentben, a képviselők ugyanis igyekeztek megakadályozni a javaslatról tartott szavazást.

A jelentős kormánypárti többséggel bíró törvényhozás mindazonáltal elfogadta a módosításokat.

Tavaly Tokió mintegy 12 500 menedékkérelemből 202-t hagyott jóvá, és további 1760 embernek engedélyezte a letelepedést „humanitárius alapon”. Emellett 2400, Ukrajnából menekülő is engedélyt kapott arra, hogy Japánban maradjon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?