Külföld
Izraeli rendőrök tartóztatnak le egy palesztin tiltakozót (SITA/AP)

Több tízezren tiltakoztak Jordániában Trump döntése ellen

MTI

2017. december 15. 19:30

Ammán | Több tízezren tiltakoztak pénteken Jordánia-szerte Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő és az amerikai nagykövetséget odaköltöztető múlt heti döntése ellen - közölték jordániai aktivisták.

Több mint tízezren tüntettek a jordániai főváros, Ammán központjában található Huszeini Nagymecsettel szemben, egyebek között olyan transzparenseket emelve magasba, amelyeken az Egyesült Államokat "a Palesztinában elkövetett cionista agresszióban résztvevőként" tüntették fel. "Nemet mondunk az amerikai támaszpontokra  jordániai földön" - állt az egyik plakáton.

Sokan tüntettek  az ammáni amerikai nagykövetség épületével szemben is,  a tiltakozások miatt   nagykövetség  további utasításokig felfüggesztette működését.

A tiltakozók egyebek között az Izraellel kötött 1994-es békeszerződés és a 10 milliárd dolláros izraeli gázimportról szóló megállapodás felmondását kérték.

A jordániai vallási vezetők - a muszlimok által szent napnak tartott - pénteki szertartásukon az arab és iszlám nemzetek katonai, gazdasági és politikai kapacitásainak megerősítését hangsúlyozták, mint "az egyetlen formáját Jeruzsálem felszabadításának az Egyesült Államok által támogatott cionista entitás alól".

A jordániai palesztin menekülttáborokban is számos megmozdulást tartottak pénteken.

Trump múlt szerdán Washingtonban jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és az amerikai nagykövetséget néhány éven belül Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik át. Döntése súlyos felháborodást és tüntetéshullámot váltott ki a muszlim országokban.

Önnek ajánljuk