Forrongó magyarországi pedagógusok

tanársztrájk

A magyar tankerületek rendkívüli felmentéssel rúgtak ki szerdán 8 olyan tanárt, aki polgári engedetlenséggel állt ki a sztrájkjoguk csorbításával szemben. Ennek következtében csütörtöktől 70 iskolában kezdtek polgári engedetlenségbe a tanárok, több mint 700-an.

További 24 tiltakozó tanárt kirúgással fenyegetett meg a belügyminisztérium. December elsejei hatállyal, rendkívüli felmentéssel szüntették meg tankerületi igazgatók három fővárosi gimnázium 8 pedagógusának a közalkalmazotti jogviszonyát – közölte szerdán a belügyminisztérium. A minisztérium közleménye szerint olyan tanárokról van szó, akiket korábban már figyelmeztettek, hogy kirúghatják őket, ha bármilyen okból megtagadják a munkavégzést. A kirúgott tanárok közül hatan a Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoznak, közöttük végzős osztály osztályfőnöke is van. Ők azok, akik az első figyelmeztetés után a tankerület elé vonultak diákjaikkal együtt, hogy személyesen a tankerületi igazgatótól vegyék át az erről szóló levelüket. Egy tanárt az elitképzőnek számító Eötvös József Gimnáziumból, egyet pedig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból bocsátottak el. Azóta a Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanára kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt.Az ősz elején kirobbant polgári engedetlenségben való részvétel miatt eddig az iskola 24 tanára kapott ilyen figyelmeztetést, most pedig újabb hét tanár kapta meg a felszólítást, így már összesen 31 tanár kapott felszólítást.

Ezt megelőzően öt tanárt rúgtak ki a polgári engedetlenségben való részvétel miatt, ők mind a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanítottak. Az ő elbocsátásuk soha nem látott szolidaritási hullámot indított el a pedagógustársadalomért. A tanárok régóta küzdenek a magasabb fizetésért, munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. A törvénytelen munkabeszüntetést, vagyis a polgári engedetlenséget azért választották sokan, mert a sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő, melyek betartásával lényegében láthatatlanná válik a tiltakozás. A Külső-Pesti Tankerület épületéhez vonultak pénteken kora délután a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai és a diákjai, tiltakozásul az ellen, hogy szerdán az iskolából hat pedagógust bocsátottak el polgári engedetlenség miatt. Több iskolában elmaradt a tanítás.

(Tx, Npsz, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?