Külföld

Több száz gyerek lehet újra együtt menedékkérő szüleivel az Egyesült Államokban

Washington | Az amerikai hatóságok 522, korábban a szüleitől elválasztott gyerek számára tette lehetővé, hogy ismét menedékkérő szüleikkel legyenek - tudatta szombaton a washingtoni belbiztonsági minisztérium.
MTI

2018. június 24. 10:08

- TASR/AP-felvétel

A tárca azt is tudatta, hogy a következő 24 órában további 16 gyereket engednek majd vissza a szüleihez.

Donald Trump elnök kormánya áprilisban hirdetett zéró toleranciát a határsértőkkel szemben, ami azt jelentette, hogy minden ilyen ügyben büntetőeljárást indítottak. 

Az amerikai törvények értelmében viszont a gyerekek ellen nem indult eljárás, így őket őrizetbe sem lehetett venni, amiből az következett, hogy több mint kétezer gyereket választottak el a szüleiktől. A síró, magányos, újságírók és jogvédők szerint ketrecbe zárt gyerekekről készült felvételek hatalmas botrányt kavartak, ami miatt óriási nyomás nehezedett az elnökre, hogy változtasson az eljáráson.

2018. június 22. 08:02

Melania Trump meglátogatta az illegális bevándorlók gyermekeit a mexikói határon

Trump kezdetben igyekezett a kongresszus mindkét házában jelenleg kisebbségben lévő demokratákra hárítani a felelősséget a bevándorlási törvényekért, jelenlegi belbiztonsági minisztere pedig közölte, hogy a családok szétszakítása nem része a kormányzat bevándorláspolitikájának. Ezzel szemben viszont John Kelly, Trump kabinetfőnöke és előző belbiztonsági minisztere többször úgy nyilatkozott, hogy a gyerekek és a szülők szétválasztása elrettentő intézkedés. Végül Trump a héten elnöki rendeletet írt alá arról, hogy a gyerekeket ne válasszák el a szüleiktől.

Az amerikai hatóságok mindvégig hangsúlyozták, hogy mindez csak a határsértők esetében történt, ha valaki szabályosan, a hivatalos határátkelőnél kért menedéket, a gyerekeket nem választották el a szüleiktől.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?