Külföld

Több mint 500 millió dollárra van szüksége Ecuadornak a venezuelai menekültek ellátására

Ecuadornak 550 millió dollárra van szüksége a Venezuelából a gazdasági és politikai válság elől elmenekült emberek ellátására - közölte Santiago Chavez ecuadori migrációs miniszter pénteken.
MTI

2018. november 24. 12:51

- TASR/AP-felvétel

Az ecuadori fővárosban, Quitóban egy tucat latin-amerikai ország képviselői gyűltek össze csütörtökön és pénteken, hogy megvitassák a venezuelai menekültválság kezelésének módjait. 

Santiago Chavez közölte: a kért összeget a menekültek egészségügyi ellátására, oktatására, elszállásolására és munkavállalására fordítanák.     

Quito a kért összeghez regionális szervezetektől vagy a térség országai által létrehozandó alaptól szeretne hozzájutni, de vélhetően nem utasítaná el a kiterjedtebb nemzetközi segítséget sem, hiszen november 30-ra nemzetközi konferenciát szervezett az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada, Japán és Katar részvételével.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) november eleji tájékoztatása szerint 2015 óta már hárommillió venezuelai menekült el hazájából az országot sújtó politikai és gazdasági válság miatt. A kivándorlás fő okai közé tartozik az élelmiszer- és a gyógyszerhiány, a hiperinfláció és az erőszak. Az utóbbi időben erősödött fel a kivándorlási hullám, főként más dél-amerikai országokban keresik boldogulásukat az emigráló venezuelaiak.    

Ecuador becslései szerint mintegy 600-800 ezer venezuelai lépett be az országba az idén, nagyjából 250 ezren maradtak, míg többségük Peru irányába folytatta útját. A perui kormány ugyanis a belépőknek ideiglenes tartózkodási engedélyt ad, amelyért december 31-ig lehet folyamodni. Az engedély együtt jár a hivatalos munkavállalási és tanulási lehetőségek igénybevételével. 

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező Venezuela évek óta súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, ezért az olaj világpiaci árának esése miatt Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, és elszabadult az infláció, miközben évek óta súlyos hiány van az alapvető termékekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?