Külföld

Tito özvegye nem válna meg düledező belgrádi villájától

Belgrád | Elutasította a kormány által felajánlott lakást, és vissza akar költözni düledező villájába Jovanka Broz, Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök özvegye - írta a hétvégén a Danas szerb napilap.
MTI

2013. szeptember 15. 12:23

A 89 éves Brozt augusztus végén válságos állapotban szállították kórházba, de állítólag állapota javul, és orvosai szerint két héten belül hazaengedhetik. Az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy pontosan hova, mivel jelenlegi lakhelye a hatóságok szerint nem alkalmas a visszaköltözésre.
 
    Az asszony a néhai Jugoszlávia mindenható ura, Tito 1980-as halála óta visszavonulva, gyakorlatilag házi őrizetben élt egy villában Belgrád előkelő negyedében, Dedinjében. A villán Broz beköltözése óta nem végeztek semmiféle karbantartást vagy felújítást, és mára beázik, omladoznak falai, ráadásul fűtés sincs a házban.
 
    Rasim Ljajic miniszterelnök-helyettes szerint a villa átfogó renoválásra szorul, addig pedig átmeneti lakást ajánlott fel Broznak. Az özvegy viszont nem akarja elhagyni a villát annak rossz állapota ellenére sem.
 
    Jovanka Broz 1952-ben ment férjez Titóhoz, és a politikus haláláig, 1980-ig volt a társa. Tito halála után államosították vagyontárgyait, 2006-ig nem volt sem saját jogú, sem özvegyi nyugdíja, gyakorlatilag szociális segélyen élt. Személyazonosságát igazoló iratokat is csak 2009-ben kapott újra.
 
    Rossz életkörülményei akkor kezdtek jobbra fordulni, amikor Ivica Dacic akkori belügyminiszter - jelenlegi kormányfő - 2006-ban meglátogatta, és helyzetének javítását ígérte.
 
    Tito feleségeként Jovanka a Délnyugat-Balkán számos történelmi jelentőségű eseményének volt közvetlen szemtanúja, ezért a szerbiai tömegtájékoztatás, de más volt jugoszláv tagállamok médiája is nyomon követte sorsát. A vele történtek nagy médiaérdeklődést váltottak ki, jóllehet ő maga csak ritkán jelent meg a kamerák előtt.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Mégis lesz bizalmi szavazás Kollár ügyében, valószínűleg ő maga tesz rá javaslatot

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

kína koronavírus

Koronavírus - A világban mintegy 11,6 millió a fertőzöttek száma, a gyógyultaké meghaladta a 6,2 milliót

koronavírus koncert

Mától új szabályok vonatkoznak a tömegrendezvényekre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.