Külföld

Tito özvegye nem válna meg düledező belgrádi villájától

Belgrád | Elutasította a kormány által felajánlott lakást, és vissza akar költözni düledező villájába Jovanka Broz, Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök özvegye - írta a hétvégén a Danas szerb napilap.
MTI

2013. szeptember 15. 12:23

A 89 éves Brozt augusztus végén válságos állapotban szállították kórházba, de állítólag állapota javul, és orvosai szerint két héten belül hazaengedhetik. Az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy pontosan hova, mivel jelenlegi lakhelye a hatóságok szerint nem alkalmas a visszaköltözésre.
 
    Az asszony a néhai Jugoszlávia mindenható ura, Tito 1980-as halála óta visszavonulva, gyakorlatilag házi őrizetben élt egy villában Belgrád előkelő negyedében, Dedinjében. A villán Broz beköltözése óta nem végeztek semmiféle karbantartást vagy felújítást, és mára beázik, omladoznak falai, ráadásul fűtés sincs a házban.
 
    Rasim Ljajic miniszterelnök-helyettes szerint a villa átfogó renoválásra szorul, addig pedig átmeneti lakást ajánlott fel Broznak. Az özvegy viszont nem akarja elhagyni a villát annak rossz állapota ellenére sem.
 
    Jovanka Broz 1952-ben ment férjez Titóhoz, és a politikus haláláig, 1980-ig volt a társa. Tito halála után államosították vagyontárgyait, 2006-ig nem volt sem saját jogú, sem özvegyi nyugdíja, gyakorlatilag szociális segélyen élt. Személyazonosságát igazoló iratokat is csak 2009-ben kapott újra.
 
    Rossz életkörülményei akkor kezdtek jobbra fordulni, amikor Ivica Dacic akkori belügyminiszter - jelenlegi kormányfő - 2006-ban meglátogatta, és helyzetének javítását ígérte.
 
    Tito feleségeként Jovanka a Délnyugat-Balkán számos történelmi jelentőségű eseményének volt közvetlen szemtanúja, ezért a szerbiai tömegtájékoztatás, de más volt jugoszláv tagállamok médiája is nyomon követte sorsát. A vele történtek nagy médiaérdeklődést váltottak ki, jóllehet ő maga csak ritkán jelent meg a kamerák előtt.
 
Önnek ajánljuk

MKP-összefogás Matovičcsal?

Jövőre biztosan drágul az áramszolgáltatás

Frissítve

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Olajpiac: enyhült a feszültség, mégis többe kerül majd a benzin

LISTA: Ennyit kell országonként dolgozni az új iPhone 11 Pro-ért

Frissítve

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?