Külföld

Skót miniszterelnök: ha nincs megállapodás, el kell halasztani a brexitet

London | A skót miniszterelnök szerint el kell halasztani Nagy-Britannia jövő márciusban esedékes kilépését az Európai Unióból (Brexit), ha addig nem születik átfogó megállapodás a jövőbeni kapcsolatok feltételrendszeréről.
MTI

2018. szeptember 20. 14:54

Nicola Sturgeon - TASR-felvétel

Nicola Sturgeon csütörtökön a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette azt is: pártja, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) nem állna útjába egy újabb népszavazásnak a brit EU-tagságról.

Sturgeon szerint egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kilépés időpontjáig már csak egy "gyenge, érdemi részéletekben szegény" megállapodásra lesz idő a jövőbeni kapcsolatokról, és az összes nehéz kérdést, amelyekre a Brexit-folyamat eddigi két évében nem sikerült választ találni, "áttolják" a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszakra. 

A skót kormányfő szerint ha Nagy-Britannia így lép ki az Európai Unióból, az olyan lenne, mintha "valaki bekötött szemmel leugrana egy szikláról, anélkül, hogy fogalma lenne róla, hova esik". 

Nicola Sturgeon szerint sokkal inkább a Lisszaboni Szerződés 50. cikke által előirányzott időkeret meghosszabbítása szolgálná az Egyesült Királyság egészének érdekeit.

Nagy-Britannia várhatóan 2019. március 29-én távozik az EU-ból. Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök ugyanis tavaly március 29-én jelentette be, hogy aktiválta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkét, amelynek alapján - hacsak a kilépési szerződés korábbi dátumot nem állapít meg, de ezzel sem Londonban, sem Brüsszelben nem számolnak reális lehetőségként - a brit EU-tagság az aktiválás bejelentése után két évvel szűnik meg, akkor is, ha addig nem születik megállapodás a távozás feltételrendszeréről. 

A skót miniszterelnök ugyanakkor arra a lehetőségre utalt a csütörtöki BBC-interjúban, hogy az 50. cikk alapján meghosszabbítható a kilépési feltételekről szóló tárgyalási folyamat, ha az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú döntéssel ehhez hozzájárul.

Ennek lehetősége azonban hivatalosan eddig sem London, sem az EU részéről nem merült fel.

Nicola Sturgeon a BBC-műsorban kijelentette: egyelőre nem határozná meg, hogy milyen hosszú halasztásra lenne szükség, de fontosnak tartja, hogy "az emberek világosan láthassák" a Brexit feltételrendszerét, mielőtt Nagy-Britannia távozik az EU-ból.

Az EU-tagságról tartandó újabb népszavazás kiírásának egyre gyakrabban elhangzó követeléséről szólva a skót kormányfő kijelentette: az SNP-kormány nem állna egy ilyen kezdeményezés útjába.

Hozzátette ugyanakkor: ő akkor válna az újabb referendum "lelkes szószólójává", ha biztosítékokat látna arra, hogy Skócia nem kerül ismét olyan helyzetbe, mint a két éve tartott népszavazáson, amikor a skótok nagy többsége a bennmaradásra voksolt, országos átlagban viszont a kilépést támogatók kerültek többségbe.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson az összes résztvevő 51,9 százaléka a kilépésre, az országos eredményen belül a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Tavasszal országos kampánycsoport alakult People's Vote - a Nép szavazata - névvel ismert közéleti személyiségek, politikusok és üzleti vezetők részvételével az újabb népszavazás kiharcolására, Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök azonban több nyilatkozatában is határozottan kizárta ennek lehetőségét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?