Rekordon a Munkáspárt választási győzelmét valószínűsítők aránya a brit Konzervatív Párt tagjai között

brit parlament

A vasárnap ismertetett legfrissebb felmérés szerint rekordra emelkedett a kormányzó brit Konzervatív Párt tagságán belül azoknak az aránya, akik a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt egyértelmű győzelmét valószínűsítik a jövőre esedékes nagy-britanniai parlamenti választásokon.

A ConservativeHome online politikai fórum 819 párttag részvételével elvégzett reprezentatív vizsgálata szerint a tagság 62,42 százaléka tartja a következő választások legvalószínűbb kimenetelének azt, hogy a Munkáspárt többséget szerez a londoni alsóházban.

A válaszadók alig 5,74 százaléka számít arra, hogy a választások után is a Konzervatív Párt frakciója lesz többségben, és mindössze 1,95 százalék valószínűsíti, hogy a 2010 óta kormányzó konzervatívok vezetésével koalíciós kormány alakulhat meg jövőre.

Kisebbségi konzervatív kormány megalakulását a felmérés résztvevőinek 7,08 százaléka tartja lehetségesnek.

A ConservativeHome hangsúlyozta: most emelkedett először 60 százalék fölé a Konzervatív Párt tagságán belül azoknak az aránya, akik egyértelmű munkáspárti győzelmet jósolnak a következő parlamenti választásokra.

A Konzervatív Párt támogatottsága az országos választói felmérések szerint is elmarad a Munkáspártétól: a YouGov brit közvélemény-kutató csoport friss felmérése alapján a konzervatívokra 22 százalék, a Munkáspártra 45 százalék szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

A 2019-ben megtartott legutóbbi országos parlamenti választáson az akkor még Boris Johnson vezette Konzervatív Párt negyven éve nem látott arányú győzelmet aratott, és 80 fős alsóházi többséggel alakíthatott új kormányt.

Johnson azonban tavaly júliusban lemondott pártvezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban a koronavírus-járvány miatt saját kormánya által elrendelt szigorú korlátozások idején ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket rendeztek.

A közkeletűen "partygate" néven emlegetett ügy az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai botrányává fajult, és ez is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy mélypontra süllyedt a konzervatívok választói támogatottsága.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?