Orbán évértékelője: Szeretnénk, ha Trump visszatérne és békét csinálna

Orbán Viktor k

Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök 25. évértékelőjét tartja a Várkert Bazárban.

„A '24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, a köztársasági elnök benyújtotta a lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel”, hiszen Novák a magyarok jobbik énjét testesítette meg, családanya volt, Orbánnak mindig is imponált, hogy nőként nem a férfiakkal szemben akarta megmérettetni magát.

„Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára”

– mondta a miniszterelnök.

A köztársasági elnök lemondásának az volt az oka Orbán szerint, hogy elnöki kegyelmet adott a pedofil igazgatót fedező K. Endrének. A miniszterelnök szerint Novák kegyelmi döntését a magyarok elsöprő többsége nem fogadta el, és elutasította. Az elnök legfontosabb feladata a nemzeti egység fenntartása. Ha ez megbillen bármilyen módon, akkor le kell mondania szerinte. A lemondás indoklásából tudjuk, hogy a nemzeti egységet az ő döntése bontotta meg. Így helyreállítani csak a lemondásával tudta. „Az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett” – jelentette ki Orbán.

Orbán Varga Juditról is beszélt, hogy igazságügyi miniszterként 25 év töretlen gyakorlatát folytatva írta csak alá a kegyelmi kérvényt, bár a miniszterelnök szerint Varga távozása egy kellő, de igazságtalan következmény. Orbán szerint viszont „jó emberek is hoznak rossz döntéseket”, de a gyerek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, kegyelemnek helye ilyenkor nincs. Ezért a lemondások helyesek voltak. Orbán végül azt mondta, Novák és Varga munkáját „zaklatott szívvel” bár, de megköszöni.

A lemondás körüli vitát úgy kommentálta Orbán Viktor, hogy „a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve”. Orbán szerint az ügyből tanulni kell: a lezajló dráma arra emlékezteti, hogy milyen kockázatokkal kell szembenézni nap mint nap. Mint mondta, hiába vagy Mike Tyson vagy épp Muhammad Ali, „a politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól”. Ezért csak a gondos mérlegelés és a körültekintő óvatosság lehet a megoldás. Illetve egy megelőző ütéssel akár le is ütheted az ellenfeled!

„A feladatok 2024-ben sem lesznek könnyűek és egyszerűek” – folytatta Orbán az évértékelőt. Arra emlékeztetett mindenkit, hogy 2019 volt az utolsó békeév. 2020-ban elszabadult a koronavírus-járvány, 2022-ben pedig kitört az orosz–ukrán háború. Ez mindenkit megvisel, a családokat és a magyar nemzetet is, tette hozzá.

Orbán az inflációról azt mondta, azt sikerült 10 százalék alá vinni, „a jegybank segítségére sietve” – ez a mondata kisebb derűt váltott ki a nézők körében.

Orbán szerint miután visszataláltak „a 2019-ben kényszerűségből elhagyott kocsiútra”, azt is figyelembe kell venni, hogy közben a világ is sokat változott.

„A magyar politika stabilitása világszerte ismert és elismert: kétharmadunk van a parlamentben, a kormány is egységes, mert a Fidesz–KDNP bajtársi kapcsolat, nem csupán koalíció” – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint a zöldenergia berúgta az ajtót, Magyarország pedig gyorsan tud ehhez majd igazodni. A kormány terve ehhez, hogy megépítik Paks II.-t, fejlesztik Paks I.-et, és „szélsebesen felépítik a kisebb-nagyobb naperőműveket”.

„Naperőmű-fejlesztési programunk úgy vágtat, hogy időnként egy megbokrosodott lóra emlékeztet. Lassan nekünk kell visszafogni és megzabolázni” – folytatta a miniszterelnök. Ma a Magyarországon megtermelt energia 15 százalékát már naperőművek adják. „Lantos Csaba miniszter úr a végén még tényleg csodát tesz.”

A középtávú jövő terveiből sosem volt hiány náluk, mondta Orbán, aki szerint a magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de „nem olyan jól, mint amennyire szeretnénk”.

Orbán felsorolta a terveit:

1. lépés: Az elsők között látjuk át a világ változását.

2. lépés: Mi alkalmazkodunk a leggyorsabban a megváltozott helyzethez, ravaszak, szívósak leszünk.

3. lépés: Kimaradunk a szankciós háborúból.

4. lépés: Nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást csinálunk.

5. lépés: A meglévő hazai cégeket megtámasztják, teljesen új iparágakba fektetnek.

Orbán szerint a Svédországgal való vita lezáráshoz közeledik, a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatják a svédek NATO-csatlakozását.

„Ismerd ki a fát, mielőtt nekitámaszkodsz” – mondta Orbán, aki szerint húszévnyi uniós lét után most az a kérdés, ennek a fának neki lehet-e támaszkodni. „Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk” – mondta Orbán Viktor. Szerinte Brüsszel Ukrajna-stratégiája megbukott. Nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik – folytatta a miniszterelnök.

Orbán szerint bár kívül maradnak a háborún, ezzel nem kerülnek ki a vízből. „Nem babra megy a játék, bele fogunk gebedni, és rámehet az egész kontinens. Ezért berzenkedünk attól, hogy újra meg újra közösen vegyünk fel hitelt a többi tagállammal. Ha az ember megosztja a másikkal a perselyét, abból semmi jó nem származhat” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a közös hitelfelvétel a továbbiakban nem járható út Magyarországnak.

„A migrációról is csak rossz híreim vannak” – folytatta Orbán. Szerinte a vak is látja, hogy a migráció felfordulást okoz Európában, az antiszemitizmus melegágya. „Vattacukorral ültek ki Berlinben és Brüsszelben a tűző napra, aztán csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak” – mondta. A miniszterelnök szerint Brüsszel magára hagyta a Balkánt, mert kell a pénz Ukrajnára.

2024 szuper választási év lesz, például EP-választás lesz, „és a Jóisten megsegít minket”, akkor Magyarország ereje régen nem látott mértékben kitágul. Nem akar beleszólni más ország belügyeibe, de azért „nagyon szeretnénk, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt Európa keleti felén”. Hozzátette, ideje lenne a Make America Great Again! (Donald Trump kampányszlogenje) győzelmére, miközben Magyarország is készül az uniós elnöksége: „Make Europe Great Again”! Trump győzelme, konnektivitás, erősődő térségi együttműködés és brüsszeli szuverenista fordulat – ezt kéri Orbán Viktor év végére a karácsonyfa alá.

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok! – véget ért a szűk egy órás miniszterelnöki évértékelő.

(Telex)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?