Négy új amerikai katonai támaszpont létesül a Fülöp-szigeteken

Ferdinand Marcos

Négy új amerikai katonai támaszpont létesül a Fülöp-szigeteken a meglévő öt mellett az Egyesült Államokkal 2014-ben aláírt megállapodás alapján, és az egyik a Dél-kínai-tengerrel szomszédos tartományban lesz – jelentette be ifjabb Ferdinand Marcos szerdán.

Februárban a Fülöp-szigeteki elnök jóváhagyta azt a négy helyszínt, ahol az Egyesült Államok a már meglévő öt után további négy amerikai katonai bázist létesíthet egy olyan időszakban, amikor Kína egyre határozottabban lép fel a Dél-kínai-tengeren és Tajvannal szemben.

„További négy helyszínt jelöltem ki országszerte: lesznek északon, lesznek a Palavan-szigetcsoporton, és lesznek az ország déli részén is” – magyarázta Marcos egy sajtótájékoztatón a Fülöp-szigeteki hadsereg megalapításának évfordulóján rendezett ünnepség után.

Marcos a megemlékezésen felszólította a hadsereg jelenlévő tagjait, hogy legyenek éberek, mert a szigetország biztonságát fenyegető külső veszélyek egyre „összetettebbekké” és egyre „kevésbé megjósolhatókká” válnak.

Manila és Washington hamarosan közösen jelentik be a támaszpontok pontos helyszíneit, erősítette meg az államfő, hozzátéve, hogy ezek a katonai bázisok növelik az ország védelmi képességét, amellyel a Fülöp-szigetek északi részét meg tudja védeni. Luzon az ázsiai ország legnagyobb, északon fekvő szigete, amely a legközelebb fekszik Tajvanhoz.

Az Egyesült Államokkal kötött, úgynevezett megerősített védelmi együttműködési megállapodás (EDCA) hozzáférést biztosít Amerikának a Fülöp-szigeteki katonai támaszpontokhoz: közös kiképzéseket tarthatnak, előzetesen ott tárolhatják az amerikai felszerelést, valamint kifutópályát, üzemanyag-tárolót, katonai szálláshelyet és más hasonló létesítményeket építhetnek. Ugyanakkor ezek nem jelentenek állandó amerikai jelenlétet az országban.

Washington 80 millió dollár értékű infrastrukturális beruházást ígért Manilának az öt, már működő amerikai katonai bázison a Fülöp-szigeteken.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!