Külföld

Merkel ismerje el, hogy hibázott

MTI

2015. november 15. 16:11

Berlin | A párizsi merényletek nyomán Angela Merkel német kancellárnak el kell ismernie, hogy elhibázott menekültpolitikát folytat - mondta Markus Söder bajor pénzügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.
"Párizs mindent megváltoztat" - hangsúlyozta a bajor konzervatív CSU politikusa a Welt am Sonntag című hetilapban megjelent interjúban.
    
A francia fővárosban elkövetett merényletek után véget kell vetni az "ellenőrizetlen" és "illegális bevándorlásnak" - hangsúlyozta Markus Söder.
    
Hozzátette: "jó lenne, ha Angela Merkel elismerné, hogy hiba volt a határok időben korlátlan megnyitása". 
    
Arra a kérdésre, hogy mi lehet a helyes stratégia, azt mondta, hogy "az igazság a határon van, a helyzetet ott kell megváltoztatni".
    
"Most már végre szükségünk van egy stratégiára, amely felső határt szab a bevándorlásnak. Ameddig a kancellár ezt nem mondja ki világosan, nem tudjuk megoldani a problémát, és csak elnapoljuk a megoldást. Németország gyakorlatilag hatályon kívül helyezte az európai határellenőrzési rendszert, és ezzel elindított egy új bevándorlási hullámot Szíriából, Irakból, Afganisztánból és Pakisztánból" - mondta a bajor pénzügyminiszter.
    
Kifejtette: amennyiben az uniós külső határok biztosítása, védelme nem garantált, Németországnak "biztosítania és védenie" kell a határát, és ezt az Ausztriával közös határszakaszon a bajor hatóságok akár önállóan, szövetségi segítség nélkül is meg tudják valósítani. 
    
Továbbá érvényesíteni kell a dublini menekültügyi szabályokat, vagyis "Németországnak buszokkal vissza kell szállítani a menekülteket oda, ahonnan jöttek és ahol biztonságban voltak" - tette hozzá. 
    
"Ha Németország visszaküldi az embereket Ausztriába, akkor Ausztria is ugyanígy jár majd el" - mondta a CSU politikusa.
    
Hozzátette: uniós szinten vitát kell indítani arról, hogy "menekültek földrészévé váljék-e Európa".
    
"Komolyabban kell venni a kelet-európaiak aggodalmait, és nem szabad engedni, hogy megosztottság alakuljon ki Európában a menekültkérdés miatt" - mondta Markus Söder.
    
Úgy vélte, Németország évente legfeljebb 200-300 ezer embert tud integrálni, ehhez kell kialakítani egy "irányított bevándorlási" rendszert.
    
Hangsúlyozta: senki nem gondolhatja komolyan, hogy "néhány tanfolyammal" be lehet illeszteni a német társadalomban "ilyen sok, egészen más kultúrából származó embert".
    
Kiemelte: a szövetségi kormány jelenlegi politikája azt jelenti, hogy "kulturális és szociális feszültségeket importálunk".
    
A menedékkérők, menekültek ellátásáról azt mondta: "nem lehet, hogy ugyanolyan egészségügyi ellátást kapjanak emberek, akik soha nem dolgoztak nálunk, mint azok, akik egy életen keresztül befizettek" az ellátórendszerbe.
    
Aláhúzta: Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter helyesen hasonlította lavinához a menekültek tömegét, és ezzel a hasonlattal kifejezte sok német állampolgár lelkiállapotát. "Én a világra nyitott ember vagyok, de nem akarom, hogy Németország megváltozzon. Az országunk úgy jó, ahogy van" - mondta Markus Söder.
Önnek ajánljuk