Külföld

Merkel: Dublin III. megbukott

Mózes Szabolcs

2015. október 7. 20:00

Strasbourg | Közösen szólalt fel a menekültkérdésben az Európai Parlamentben a német kancellár és a francia elnök. Sok újat nem mondtak, Angela Merkel viszont kihangsúlyozta: vége a Dublin III. rendeletnek, vagyis a menedékkérők unión belüli visszatoloncolásának – új rendszer kell.
Szolidaritás, a menekültek EU-n belüli szétosztása, a menedékkérők és a gazdasági bevándorlók szétválasztása, a Szíriával határos államok megsegítése. Nagy körvonalakban ugyanazt húzta alá strasbourgi beszédében Angela Merkel német és Francois Hollande francia államfő, amiről az uniós kormányfők szeptember hete megegyeztek. 
 
Az EU két legnagyobb államának vezetője utoljára 1989-ben, két héttel a berlini fal leomlása után tartott beszédet az Európai Parlamentben. Az EP vezetősége történelminek nevezte a közös fellépést, az általunk Strasbourgban megkérdezett EP-képviselők jelentős része viszont semmi újat nem várt. 
 
Merkel a beszéd előtt az Európai Néppárt (EPP) zártkörű frakcióülésén vett részt, itt kemény kérdéseket is kapott, ám nem alakult ki parázs hangulat. „Nagyon felkészült volt és nem volt megosztó” – mondta lapunknak az ülésről Csáky Pál EP-képviselő (MKP). Előzetesen Nagy József (Híd) is komolyabb vitát várt, szerinte konstruktív párbeszéd zajlott. 
 
„Senki sem hagyja csak úgy el a hazáját, még azok sem, akik csak gazdasági okokra hivatkozva menekülnek. Nekik viszont el kell mondanunk őszintén, hogy csak azoknak tudunk segíteni, akik háború elől menekülnek” – mondta a plénum előtti beszédében Merkel. „Azokat vissza kell kísérnünk, akik csak gazdasági célból érkeztek hozzánk” – mondta Hollande. 
 
Mindketten hangsúlyozták, hogy az ún. Dublin III. rendelet gyakorlatilag vége. Ez az az utóbbi hónapokban sokat ragozott uniós szabály, amely szerint a menekülteket abba az uniós államba kell visszaküldeni, amelyben az EU területére léptek. „Jószándékú volt Dublin III., de nem működik. Hosszú távon nem látszik sikeresnek. Új módszert kell bevezetni” – fejtette ki a képviselők előtt a német kancellár. 
 
A két beszéd után a frakcióvezetők mondhatták el véleményüket. A vitában sem Magyarországgal, sem Szlovákiával nem foglalkoztak érdemben a képviselők. 
 
Önnek ajánljuk