Megszüntetné az egészségügyi vizitdíjakat a csehek kétharmada

Prága |

<p>Megszüntetné az egészségügyi vizitdíjak fizetését a csehek kétharmada - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra.</p>

Az egészségügyi vizitdíjakat 2008. január elsején vezette be a jobbközép kormány. A téma azóta éles viták tárgya nemcsak a koalíció és az ellenzék között, valamint a közvélemény körében, hanem a koalíció pártjai között is.

A törvény alapján az orvosi vizitért 30 koronát kell fizetni, s ennyibe kerül a receptek egy-egy tétele is. A kórházi napidíj 60 korona, míg a mentők igénybevételéért, vagy az orvosi ügyeletek felkereséséért az éjjeli órákban, illetve a hétvégeken 90 koronát kell fizetni. Az összes díj felső határa éves szinten 5000 korona, aki ennél többet fizet, annak a különbözetet egészségbiztosítója megtéríti. A díjfizetés gyerekekre és idősekre egyaránt vonatkozik. Bár a törvényt már két ízben módosították, a vita nem csitul. Különösen sok az indulat azzal kapcsolatban, hogy az őszi regionális helyhatósági választáson győztes szociáldemokraták az általuk irányított egészségügyi intézményekben az új évtől kezdve "eltörölték" a vizitdíjakat. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy az illetékeket a régiók fizetik a páciensek helyett.

A most nyilvánosságra hozott felmérésben ezt a megoldást csak a megkérdezettek 24 százaléka tartotta elfogadhatónak. Érdekes, hogy a még a szociáldemokrata szavazók 48 és a kommunisták 69 százaléka is elutasította. Általános a vélemény, hogy ez az intézkedés nem jó megoldás, s inkább csak káoszt eredményezett az egészségügyben. Azok a baloldali javaslatok, amelyek teljes egészében el akarták törölni az illetékeket, a parlamentben eddig még egyszer sem kapták meg az elfogadásukhoz szükséges többséget.

A felmérésből az is kiderült, hogy a vizitdíjakat leginkább az idősebbek és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők utasítják el. A fiatalok és a magasabb képzettségűek sokkal inkább elfogadják. Az egyetemi végzettséggel rendelkezők közül például 42 százalék ért egyet a vizitdíjakkal, ami négyszer magasabb arány, mint az általános iskolát végzetteknél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?