Külföld

Megkezdődött az utolsó tárgyalási nap a volt pápai komornyik perében

Vatikánváros | Hatalmas érdeklődés közepette kezdődött meg szombaton Rómában az utolsó tárgyalási nap a bizalmas dokumentumok ellopásával vádolt volt pápai komornyik perében. Az ítélet délutánra várható.
MTI

2012. október 6. 13:45

 

A vatikáni bíróság azzal vádolja XVI. Benedek volt komornyikját, Paolo Gabrielét, hogy nagy mennyiségű bizalmas dokumentumot, továbbá leveleket tulajdonított el a pápai lakosztályból, és azok jelentős részét a sajtó rendelkezésére bocsátotta. A szóban forgó dokumentumok - értesülések szerint - a többi között az egyházi vezetésben dúló állítólagos hatalmi harcokról, a Vatikán bankjának feltételezett pénzmosási ügyleteiről, továbbá egy, a pápa ellen tervezett összeesküvésről szóltak. 
Az egykori komornyikot májusban tartóztatták le, több héten keresztül börtönben tartották fogva, jelenleg házi őrizetben van.
Gabriele elismerte ugyan, hogy dokumentumokat tulajdonított el, mindennek ellenére ártatlanságát hangoztatta. Azt állította, hogy egyedül lopta el a bizalmas iratokat, bűntársai nem voltak, és - mint fogalmazott - meg volt győződve arról, hogy a pápát manipulálják, és segíteni akart. A vatikáni fogdában elszenvedett állítólagos bántalmazásért panaszt emelt.
Szombaton a vád és a védelem képviselője mondja el beszédét, majd az utolsó szó jogán a vádlott beszélhet. A bírói testület ezt követően hozza meg ítéletét.
Értesülések szerint a volt komornyikot négy évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti, hacsak XVI. Benedek nem kegyelmez meg neki.
Önnek ajánljuk
nagysurány tűzeset

GALÉRIA: Óriási raktártűz és gomolygó füstfelhő Nagysurányban

koronavírus

Szlovákia óvintézkedéseket tett a koronavírus miatt

Kuntapolca

Kuntapolca: egy ötszázéves történet vége

*

Bali – a sziget, amely rabul ejt

sas mkö

A Magyar Közösségi Összefogás képviselőivel tárgyalt az SaS

Kobe Bryant

Így reagáltak a hírességek Kobe Bryant halálára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.