Külföld

Marad a drótkerítés a szlovén-horvát határon

Ljubljana | A szlovén kormány nem kívánja eltávolítani a drótkerítést Horvátországgal közös határáról, amelyet a menekülthullám megfékezésére még tavaly állított fel, mert szerinte a menekülthelyzet még mindig nem stabil a görög-macedón határon - jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV) szerdán.
MTI

2016. május 25. 19:40

Billie Eilish

Március eleje óta - miután lezárult a migránsok előtt az úgynevezett balkáni útvonal -, Szlovéniában mindössze két határsértést regisztráltak a hatóságok, mindkét esetben migránsok egy kisebb csoportja próbált meg Horvátországból Szlovéniába átjutni a zöldhatáron.

A szlovén kormány a technikai akadályokról az események alakulásától és a kockázattól függően hoz meg minden további döntést. 

A kabinet szerint annak ellenére, hogy az Európai Unió megállapodást kötött Törökországgal a migránsáradat megfékezésére, a macedón-görög határon továbbra is 50 ezer menekült várakozik, és Nyugat-Európába akar jutni, valamint Törökországból továbbra is érkeznek menekültek Görögországba.

A 671 kilométer hosszúságú szlovén-horvát szárazföldi határszakaszon 176 kilométer pengés drótkerítést telepítettek tavaly a szlovén hatóságok, később egy részüket panelkerítésekre cserélték le, ott, ahol településeken és turisztikailag fontos helyszíneken halad át. Azon a helyeken, ahol nem állítottak fel technikai akadályt, megerősítették a határvédelmet.

A kabinet figyelmeztetett, hogy a szerb-magyar határszakaszon jelenleg is több száz migráns próbál meg illegálisan átkelni naponta, ezért a fizikai védelem önmagában nem elég.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Szlovéniában október közepe óta közel 500 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban.

Szlovénia nemrég két kisebb csoport menekültet is fogadott Görögországból és Olaszországból, az uniós áttelepítési program keretében.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.