Külföld

Litvinyenko a brit MI6-nak dolgozott

ÖSSZEFOGLALÓLondon/Moszkva. A brit külső hírszerzés (MI6) fizetett ügynöke volt Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori tisztje, akit hat éve Londonban sugárzó anyaggal megöltek.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. december 15. 18:00

ÖSSZEFOGLALÓ

London/Moszkva. A brit külső hírszerzés (MI6) fizetett ügynöke volt Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori tisztje, akit hat éve Londonban sugárzó anyaggal megöltek. Egyebek mellett ez is elhangzott a jövő tavasszal kezdődő teljes körű brit jogi vizsgálat előkészítéseként tartott csütörtöki bírósági tényismertetésen.

Olyan, eddig szintén titkosan kezelt brit kormányzati dokumentumokat is bemutattak, amelyek arról tanúskodnak, hogy hivatalos londoni vélemény szerint Litvinyenko meggyilkolásában része volt az orosz kormánynak. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő ezt tegnap délután megalapozatlan vádaskodásnak minősítette.

Litvinyenkót, az FSZB volt alezredesét – aki 12 éve Londonba szökött és az orosz vezetés politikáját súlyosan bíráló nyilatkozatokat tett – 2006 novemberében polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az USA londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott. Nagy-Britannia 2007-ben vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit odahaza nem sokkal később parlamenti képviselőnek választottak. Moszkva elzárkózott Lugovoj kiadatásától, ezt diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos.

De csak most először hozott a brit kormány nyilvánosságra olyan adatokat, amelyek az orosz állam tevőleges részességére utalnak a gyilkosságban. És olyan iratok is először kerültek napvilágra, amelyek felfedik, hogy Litvinyenko a brit hírszerzés szolgálatában állt, jóllehet találgatások szintjén ez már sokszor felmerült. Litvinyenko ráadásul az MI6 közvetítésével a spanyol titkosszolgálattal is kapcsolatba lépett, segítséget nyújtva az orosz maffia spanyolországi tevékenységének felderítésében. (MTI, TASR, ú)

Önnek ajánljuk

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész indítványozta az A. Zoltánnal kötött vádalku jóváhagyását

Megállapodott az együttműködésben az ellenzék egy része

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Kizuhant az erkélyről és szörnyethelt egy 64 éves férfi Kassán

Frissítve

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Vida találata és a meg nem adott gól – ez a téma a DAC–ViOn után

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!