Külföld

Letaglózta Amerikát a szörnyű tragédia

Washington. Hősként viselkedett a pénteki ámokfutás alatt a connecticuti Newtown kisváros Sandy Hook általános iskolájának több alkalmazottja, fantasztikus bátorsággal, saját életük árán is mentették a gyerekeket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. december 17. 18:00

ÖSSZEFOGLALÓ

A világ számos vezetője fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak – még Irán is ezt tette – és Barack Obamának. Az amerikai elnök, aki négynapos állami gyászt rendelt el, tegnap Newtownban találkozott a hozzátartozókkal, majd beszédet mondott az esti gyászszertartáson. Eközben Washingtonban a Fehér Ház előtt tüntetők követelték a fegyvertartás szigorítását. Megfigyelők emlékeztettek: minden egyes tömeggyilkosság után felmerül a kérdés az USA-ban: le lehet-e törni Washingtonban a fegyvertartás szigorításával szembeni politikai ellenállást?

Adam Lanza tizenkét kislányt, nyolc fiút és hat felnőtt nőt ölt meg, mielőtt magával is végzett a connecticuti Newtown általános iskolájában – közölte hivatalosan a rendőrség. A gyermekek mindegyike hat-, illetve hétéves volt, valamennyien az iskola előkészítő osztályába jártak.

A rendőrség továbbra is nyomoz annak felderítésére, hogy miután megölte otthon az anyját, Lanza miért ostromolta meg több fegyverrel az iskolát. A rendőrség korábban közölte, bizonyítékokat talált az indítékra, de egyelőre nem hozza őket nyilvánosságra. „A fiúnak gondjai voltak a közösségbe való beilleszkedéssel, és az anyja több évre kivette az iskolából, magántanuló volt” – mondta el Louise Tambascio, a My Place étterem tulajdonosa, ahol az anya törzsvendég volt.

A fiatal férfi az anyja nevén nyilvántartott három lőfegyverrel – két pisztollyal és egy félautomata puskával –, fekete gyakorlóruhában és golyóálló mellényben ment az iskolába. Az első információk arról szóltak, hogy Adam 24 éves bátyja, Ryan Lanza vitte véghez az iskolai vérengzést. A tévedést sajtójelentések azzal hozzák kapcsolatba, hogy a tettesnél állítólag bátyja személyi okmányai voltak. Ryan Lanza a Facebookon értesítette a nyilvánosságot arról, hogy nem ő a tettes.

Ryan állítólag azt vallotta, hogy öccse személyiségzavarokkal küszködött, „kissé autisztikus volt”, és édesanyjával élt együtt. A két fiút az anya tanította lőni. Egy fiatal nő, akivel Adam együtt járt iskolába, különcnek, rendkívül okosnak, „zseninek” írta le volt osztálytársát.

Visszatérve az iskola alkalmazottainak hősiességéhez: a 27 éves Victoria Leigh Soto tanárnő a jelentések szerint több gyermeket elrejtett a mosdóban, és a testével védelmezte őket a golyóktól. Bátor volt az a munkás, aki bekapcsolta a házi telefont, hogy figyelmeztesse a többieket, valami baj van az épületben. Az iskola gondnoka az életét kockáztatva végigrohant a termeken, hogy mindenkit figyelmeztessen a veszélyre. További példa az az irodai alkalmazott, aki négykézláb vezetett ki tizennyolc gyermeket biztonságos helyre, majd papírt és ceruzát adott a kezükbe, hogy nyugton maradjanak.

„Hihetetlen hőstetteket hajtottak végre ezek az emberek” – mondta Janet Robinson körzeti főfelügyelő. „A tanárok valóban a diákokra koncentráltak.” Mary Sherlach, az iskola pszichológusa és Dawn Hochsprung igazgatónő Adam Lanza felé rohant. A 47 éves Hochsprungot akkor lőtte le az ámokfutó, amikor megütötte őt. Kaitlin Roig tanárnő 15 gyereket egy kis mosdóban rejtett el, egy könyvespolcot húzott az ajtó elé, és ott csitítgatta a pánikba esett apróságokat.

A nyomozók azt közölték az NBC televízióval, egy nappal a mészárlás előtt Lanza összeszólalkozott az iskola négy alkalmazottjával, s nem kizárt, hogy másnap emiatt ragadt fegyvert, és hármat közülük megölt. A negyedik annak köszönheti életét, hogy pénteken nem ment munkába.

Adam Lanza nem hagyott maga után semmilyen üzenetet, feljegyzést, amit általában megtesznek a vérengzésre készülő ámokfutók. Azt is kiderítették a nyomozók, hogy pár nappal ezelőtt fegyvert akart vásárolni, de nem járt sikerrel, mert a korábbi fegyvervásárlása óta nem telt el elegendő, a connecticuti törvények által megszabott idő. (MTI, TASR, ú)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
traktor

A fagyok után a szárazság tizedeli a termést

kk

Nem szerep: cukrászinasnak áll

koronavírus rendőrség határ

Szerdától csak a kijelölt határátkelőkön lehet majd átlépni Szlovákia határait

koronavírus

Koronavírus: ezekből a járásokól származnak a hétfőn diagnosztizált betegek

Csernobil

Harmadik napja ég egy erdős terület a csernobili tiltott övezetben

Veronika Remišová

Meghirdették az első uniós pályázatot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.