Lemondott Werner Faymann osztrák kancellár

Bécs |

<p>Váratlanul lemondott összes tisztségéről Werner Faymann osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke hétfőn.</p>

Az országnak és a pártnak is olyan vezetőre van szüksége, aki erős támogatottsággal bír - indokolta távozását Faymann az osztrák közszolgálati rádióban is bejátszott nyilatkozatában, amelyben kifejtette, hogy az SPÖ-n belül megcsappant eddigi jelentős támogatottsága.

A kancellár az SPÖ hétfő délutánra összehívott, előre meghirdetett országos elnökségi ülése előtt néhány órával jelentette be lemondását. Az elnökségi ülést a Faymann személyét és a szélsőjobboldallal való együttműködés kérdését, valamint a menekültválság kapcsán az általa követett irányvonalat ért, párton belüli bírálatok hatására hívták össze. Ennek ellenére még a hét végén is szinte biztosnak látszott, hogy a kancellár a helyén marad, így még a szociáldemokrata párton belül is meglepetést okozott Faymann bejelentése.

Lemondásakor elmondott beszédében az 56 éves kormányfő ismételten védelmébe vette fokozatosan szigorúbbá vált menekültpolitikáját és azt, hogy Bécs felhagyott a menekültek befogadását helyeslő "Willkommenskultur" folytatásával. "Felelőtlenség lett volna, ha nem vezetünk be saját intézkedéseket" - tette hozzá arra utalva, hogy az Európai Unió részéről kemény bírálatok érték az osztrák kormányt a menekültválság kapcsán alkalmazott egyoldalú lépései miatt.

Faymannt rendkívül meggyengítette a szociáldemokratáknak az osztrák elnökválasztás április 24-én lezajlott első fordulójában elszenvedett súlyos veresége is. A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer a szavazatok 35,1 százalékát, a zöldek jelöltje, Alexander Van der Bellen a voksok 21,3 százalékát szerezte meg, miközben a szociáldemokrata Rudolf Hundstofert csupán a szavazók 11,3 százaléka támogatta.

Így a második világháború óta első alkalommal fordulhat elő, hogy szociáldemokraták és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) - amelyek 2008 óta nagykoalícióban együtt kormányoznak - nem vesznek részt az elnökválasztás május 22-re tervezett második fordulójában. 

Miután a szociáldemokraták elveszítették az elnökválasztást, Faymannt egy május elsejei SPÖ-felvonuláson kifütyülték a résztvevők. Az Ausztriában jelentős befolyással bíró szakszervezetek, az SPÖ ifjúsági szárnya és a bécsi, valamint salzburgi központok helyi tisztségviselői korábban többször is távozásra szólították fel a kancellárt a menekültpolitikában végrehajtott fordulat miatt.

Egyelőre nem tudni, ki veszi át helyét a kancellári székben. Pártelnöki pozícióját várhatóan átmenetileg Michael Häupl bécsi polgármester tölti majd be.

Az SPÖ-n belül az egyik legfőbb kérdés, hogy hajlandóak-e a szociáldemokraták szövetségi szinten is együttműködni a jelentősen megerősödött szélsőjobboldallal. Ez eddig tartományi szinten elfogadott volt, szövetségi szinten azonban tabunak számított. Az ORF osztrák közszolgálati média értesülései szerint ez lehet az SPÖ hetvenfős, délután négy órára kitűzött elnökségi ülésének egyik kulcskérdése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?