Külföld

Le Pen politikai céljaira használja a párizsi lövöldözést

Párizs | Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök pénteken Marine Le Pen szemére vetette, hogy saját politikai céljaira használja a párizsi Champs-Élysées sugárúton történt lövöldözést, miután a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke korábban azzal vádolta meg Francois Hollande elnököt, és elődjét Nicolas Sarkozyt, hogy mindent elkövettek a terrorellenes küzdelem elveszítésére.
MTI

2017. április 21. 18:17

Cazeneuve szerint Le Pen a rendőrök ellen elkövetett támadást elnökké választásához akarja felhasználni. "Szemérmetlenül próbálja tisztán politikai célokra kiaknázni a félelmet és az érzelmeket" - jelentette ki a kormányfő.

"Marine Le Pen új, szigorúbb szabályokat  követel a bevándorlás, a menedékjog, és az állampolgárság megszerzése terén. Semmi sem (...) enged arra következtetni, hogy összefüggés van a bevándorlás és a menedékjog, illetve aközött, ami tegnap Párizsban történt" - hangoztatta Cazeneuve. Hozzátette: a merénylet tragédia az egész ország számára, míg Le Pen hasznot próbál húzni belőle.

A francia miniszterelnök ugyanakkor bírálta Francois Fillon konzervatív elnökjelöltnek a 10 ezer új rendőr alkalmazásával kapcsolatos követelését is. Cazeneuve ezzel összefüggésben arra utalt, hogy amikor Fillon töltötte be a kormányfői tisztséget 2007 és 2012 között, akkor 13 ezer munkahelyet szüntetett meg a rendőrségnél.

Marine Le Pen a párizsi Champs-Élysées sugárúton történt, feltehetőleg iszlamista hátterű támadást követően felszólította "a franciákat, hogy tekintet nélkül véleményükre, felekezeti hovatartozásukra és származásukra egyesüljenek (...) abban az eltökéltségben, hogy ne szokjanak hozzá az ilyesmihez". Megismételte követelését, hogy a biztonsági erők megfigyelése alatt álló feltételezett külföldi szélsőségeseket vagy utasítsák ki, vagy börtönözzék be.

Donald Trump amerikai elnök pénteki Twitter-üzenetében szintén kommentálta a párizsi merényletet. "Újabb terrortámadás Párizsban. A francia nép nem fogja ezt tovább tűrni. Nagy hatással lesz az elnökválasztásra" - írta Trump, utalva a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójára.

A csütörtök este történt párizsi támadásban egy rendőr meghalt és három ember megsérült. A francia belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a sérültek közül két rendőr állapota súlyos. A merénylőt agyonlőtték. A támadó automata fegyvert használt, és kifejezetten a rendőröket vette célba.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szokatlan gyorsasággal jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Rendőrségi források csütörtök este arról beszéltek, hogy korábban már szélsőségesként azonosították a 39 éves támadót.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?