Külföld

Kína és Dél-Korea együttműködik Észak-Korea atomfegyver-mentesítése érdekében

Tokió | Az Észak-Korea atomfegyver-mentesítését célzó együttműködésről, illetve a félsziget békéjének és biztonságának garantálásáról állapodott meg Dél-Korea és Kína éves külügyminiszter-helyettesi találkozójukon Pekingben - közölte kedden a szöuli külügyminisztérium.
MTI

2012. november 27. 15:51

Peking és Szöul közös "stratégiai célnak" nevezte a Koreai-félsziget stabilitásának fenntartását, aminek érdekében "őszinte párbeszédet és szoros együttműködést" fognak folytatni.
   
Ezzel párhuzamosan az amerikai DigitalGlobe műholdas képszolgáltató közlése szerint Észak-Korea három héten belül ballisztikus rakétát lőhet fel. A cég képei jelentős aktivitást mutatnak egy, az ország nyugati részén található kilövőállomás környékén.
   
Szintén kedden dél-koreai katonai források azt állították, nagy az esélye annak, hogy Phenjan decemberben vagy januárban rakétát bocsát fel - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.
   
Észak-Korea legutóbb áprilisban kísérelt meg rakétakilövést, de a szerkezet mindössze egypercnyi repülés után a tengerbe esett.
   
Jelenleg Kína az egyetlen ország, amely valamilyen szinten támogatja a bezárkózó phenjani rezsimet, ezért is jelentős lépés részéről a félsziget atomfegyver-mentesítése melletti nyílt kiállás. Megfigyelők szerint az utóbbi időben Kína egyre türelmetlenebb a megzabolázhatatlan észak-koreai rezsimmel szemben.
   
A szöuli külügyminisztérium közleménye szerint Kína és Dél-Korea képviselői a két ország közti szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásainak a felgyorsításáról is határoztak találkozójukon. A tárgyalások megkezdését májusban jelentették be, a procedúra várhatóan két évet fog igénybe venni.
   
A tárgyalásokon szóba került Liu Csiang kínai állampolgár kiadatásának kérdése is, akit januárban azután vettek őrizetbe Dél-Koreában, hogy megtámadta a szöuli japán konzulátust, mert véleménye szerint Tokió  nem kért bocsánatot háborús bűneiért. Miután fény derült rá, hogy tavaly decemberben a japán háborús halottaknak - köztük háborús bűnösöknek is - emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélyt is megrongálta, Japán is kérte a férfi kiadatását Dél-Koreától.

Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Szlovákia–Magyarország a tv-ben

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?