Külföld

Kerry a demokráciát elősegítő határozottabb lépéseket vár Afrikától

Addisz-Abeba | Az Egyesült Államok kész erősíteni kapcsolatait Afrikával, de a kontinens országainak határozottabb lépéseket kell tenniük a demokrácia és a biztonság megerősítésére - hangsúlyozta Addisz-Abebában mondott szombati beszédében az amerikai külügyminiszter.
MTI

2014. május 3. 19:30

Diplomaták előtt elhangzott felszólalásában John Kerry rávilágított a Nigériában, Dél-Szudánban, Szomáliában és a Közép-afrikai Köztársaságban zajló konfliktusokra, és arra buzdította az afrikaiakat, hogy követeljenek maguknak stabilitást és gazdasági fejlődést. Az amerikai külügyminiszter szorgalmazta, hogy bővüljenek az Afrikába irányuló amerikai befektetések. Megjegyezte ugyanakkor, hogy olyan amerikai cégek, mint az IBM, a Google és a Microsoft, már több mint 100 millió dollárt költöttek különböző projektekre szerte a kontinensen. Erre utalva John Kerry a lehetőségek, de egyben a döntések pillanatának is nevezte a mostani időszakot az afrikaiak számára.

Afrikának megvannak a természeti kincsei, a kapacitás és a tudás a gazdasági fejlődéshez - mondta, s hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok a kontinens "természetes szövetségese". A politikus emlékeztetett arra, hogy az elkövetkező három évben az 54 afrikai ország közül 37-ben rendeznek általános választásokat, amelyeken milliók járulnak majd az urnákhoz. Felszólította az afrikaiakat, hogy szálljanak szembe a politikai korrupcióval, amely az Afrikai Unió szerint több tízmilliárd dollárjába kerül a kontinens lakóinak. "Ezt a pénzt új iskolák és kórházak, utak és hidak, új vezetékek és elektromos hálózat építésére lehetne fordítani. Ezért az afrikaiak felelőssége követelni, hogy a közpénzeket a mindenki javát szolgáló szolgáltatásokra fordítsák, és ne csak néhányak zsebébe kerüljenek" - fogalmazott.

Kerry figyelmeztetett: egy új Afrika nem emelkedhet fel anélkül, hogy ne lenne biztonságosabb. Úgy vélekedett, hogy a kontinens túl sok részén csírájában fojtja el a felemelkedés lehetőségét a biztonság hiánya és a fenyegető erőszak. A múlt terheitől talán soha nem lehet teljesen megszabadulni, de nem szabad hagyni, hogy azok maguk alá temessék a jövőt - hangsúlyozta. Beszédében kitért a globális felmelegedés Afrikát érintő veszélyeire is. Megjegyezte, egy ENSZ-jelentés szerint Mombasa, Dakar, Monrovia és tucatnyi más város egyes részei víz alá kerülhetnek a század közepére. Afrikában van a világ szántóföldjeinek 60 százaléka, ami hatalmas lehetőség a jövőre nézve, és nemcsak Afrika, hanem az egész világ élelmezése miatt - mutatott rá. Hozzátette azonban, hogy az éghajlatváltozás miatt a kontinens egyes részein felével csökkenhet a mezőgazdasági hozam. "Cselekednünk kell" - utalt a felmelegedés elleni harcra.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

hc dac

GALÉRIA: Szoros meccsen kapott ki a HC DAC, az utolsó meccsre marad a döntés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.