Külföld

Ismeretlen támadók rakétákat lőttek ki egy dél-iraki repülőterre

Bászra | Ismeretlen támadók három Katyusa-rakétát lőttek ki a dél-iraki Bászra repülőterére szombaton - közölte a repülőtér egyik tisztségviselője, a támadás néhány órával azután történt, hogy péntek este újabb súlyos zavargások voltak a nagyvárosban, és tüntetők felgyújtották az iráni konzulátust.
MTI

2018. szeptember 8. 15:30

Péntek este újabb súlyos zavargások voltak a nagyvárosban, és tüntetők felgyújtották az iráni konzulátust   - TASR/AP-felvétel

A repülőtéri illetékes azt mondta, nem tudják ki állhat a rakétatámadás mögött. A repülőtér ad helyet az Egyesült Államok bászrai konzulátusának is. Az illetékes közlése szerint a támadásban senki nem sérült meg, és az nem okozott fennakadást a repülőtér forgalmában sem.

A napok óta tartó bászrai zavargás évek óta a legsúlyosabb konfliktus Irak síita többségű, olajban gazdag déli részén. A népharag a választásokat követő kormányalakítási nehézségek miatt robbant ki.

A tüntetők mindenekelőtt a silány közszolgáltatások, a magas munkanélküliség, valamint a korrupció miatt vonultak  utcára, és haragjukat a szomszédos Irán ellen fordították, a politikai fejleményekre gyakorolt erőteljes befolyását okolva bajaikért.   

2018. augusztus 29. 14:54

Autóba rejtett pokolgép robbant egy iraki ellenőrzőpontnál, halottak

Ali asz-Szísztání, az iraki síita közösség legtekintélyesebb ajatollahja az iraki politikai vezetőket okolta a bászrai zavargásokért, sürgette az új kormány felállítását, és elítélte a tüntetők ellen alkalmazott erőszakot. Irakban májusban tartottak választásokat, de még mindig nem alakult meg az új kormány.

Irán pénteken vandál és kegyetlen tettként ítélte el konzulátusa felgyújtását. A közlés szerint a diplomáciai képviselet teljesen leégett. Az iszlám köztársaság a történteket követően lezárta a Bászrától 15 kilométerre keletre található Salamcse nevű határátkelőhelyet, és felszólította az iráni állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el a forrongó iraki tartományt.

A hétfő óta tartó demonstrációk teljesen feldúlták Dél-Irak legnagyobb városát, és megbénították a közelben található kikötő, Umm-Kaszr forgalmát is. A biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban 12 tüntető vesztette életét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Robert Fico nem jelölteti magát az alkotmánybíró-választás következő fordulójában

Kitolta a fagyra a hajléktalant

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?