Külföld

Ír miniszterelnök-helyettes: az EU nem tárgyalja újra a kilépési megállapodást

London | Az ír miniszterelnök-helyettes szerint az Európai Unió nem hajlandó újratárgyalni a brexit feltételrendszeréről novemberben elért megállapodást, és nem lesz olyan brexit-egyezmény, amelyből hiányozna az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülésére kidolgozott készenléti mechanizmus.
MTI

2019. február 3. 13:15

Simon Coveney, aki a külügyminiszteri tisztséget is betölti az ír kormányban, a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban megjelent cikkében leszögezi: a készenléti megoldás (backstop) nem a kereskedelemről és a gazdaságról szól, hanem a békéről, és célja az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás megvédése.

A fizikai határ megszüntetése Írország és Észak-Írország között integráns eleme a törékeny béke konszolidációjának - fogalmaz vasárnapi írásában az ír miniszterelnök-helyettes.

Coveney szerint a határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti megoldás jogilag alátámasztott szükségszerű garancia, és ha a brit szándékoknak megfelelően e mechanizmus alkalmazhatóságának időtartamát korlátoznák, vagy lehetőséget teremtenének arra, hogy egyoldalúan ki lehessen lépni a mechanizmusból, akkor ez a garancia veszne el.

 

2019. február 3. 08:17

Theresa May: az Egyesült Királyság a meghatározott időben kilép az EU-ból

Az EU-val novemberben aláírt 585 oldalas kilépési megállapodást a londoni alsóház - mindenekelőtt a backstop-mechanizmussal szembeni rendkívüli ellenállás miatt - a múlt hónapban példátlan, 230 fős többséggel elutasította, utána egy módosító indítványt elfogadva felszólította a brit kormányt arra, hogy kezdeményezze az EU-nál a novemberi megállapodással már lezárt kilépési tárgyalások újranyitását, és keressen a jelenlegi backstop-mechanizmus helyett "alternatív megoldásokat".

Theresa May brit miniszterelnök a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak írt cikkében egyenes utalást tett arra, hogy olyan módosítást szeretne elérni, amely időhatárt szabna a mechanizmus alkalmazhatóságának, vagy lehetővé tenné London egyoldalú kilépését e mechanizmusból.

Ezeket a lehetőségeket az EU már korábban kizárta, és az uniós vezetők jelezték azt is, hogy nem látnak lehetőséget a brexit-megállapodásról szóló tárgyalások újbóli megnyitására.

A készenléti megoldást jelenlegi formájában mindenekelőtt a konzervatív alsóházi frakció keményvonalas brexit-tábora veti el, mert a mechanizmus alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val a brexit után is, ha nem sikerülne időben olyan kereskedelmi megállapodásra jutni, amely feleslegessé tenné az észak-írországi rendezési folyamat egyik fő vívmányaként hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállítását az ír-északír határon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Hapal: „Agresszív játék kell a magyarok ellen”

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Frissítve

Elfogták a három halottal járó utrechti lövöldözés gyanúsítottját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?