Külföld

Hetedszer próbálja Guernica megszerezni a Guernicát

MTI

2017. április 28. 14:19

Guernica | A madridi Zsófia Királyné Múzeumból a baszkföldi Guernicába költöztetné a baszk parlament Pablo Picasso Guernica című világhírű festményét.
Az indítvány apropóját az adta, hogy szerdán volt a bombázás 80. évfordulója. A kezdeményezők úgy vélik, hogy mivel a kép az észak-spanyolországi településen történt bombázásról szól, hangos tiltakozás az emberi jogok eltiprása, a háború és a népirtás ellen, Guernicában lenne a legjobb helyen. Ha nincs mód arra, hogy végleg áthelyezzék az alkotást Baszkföldre, ideiglenesen állítsák ki valamelyik bilbaói múzeumban – áll az elfogadott parlamenti határozatban.
 
1988 óta ez már a hetedik hasonló baszkföldi kezdeményezés. Legutóbb, 2010-ben technikai okokra, a szállítás, állagmegóvás nehézségeire hivatkozva utasította el az akkori spanyol kormány a kérést.
 
A baszk parlament egy nappal a guernicai bombázás 80. évfordulóját követően szavazott a festmény elkéréséről a spanyol oktatási és kulturális minisztériumtól.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"273766","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"320","title":"Emlékezés az áldozatokra","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Guernica városát a hírhedt náci Condor-légió bombázta le, az akcióval a hitleri Németország támogatta a jobboldali francóistákat az 1936-ban kitört spanyol polgárháborúban. A történelem során először pusztítottak el a levegőből egy várost. A támadásban 1654-en vesztették életüket, 889-en megsebesültek.
 
Pablo Picasso néhány hónappal a támadás után, az 1937-es párizsi világkiállítás spanyol pavilonja számára festette meg a Guernicát az akkori spanyol köztársasági kormány felkérésére. Festménye sokak szerint háborúellenes kiáltvány.
 
Az alkotás 25 évvel ezelőtt került a madridi múzeumba, ahol az állandó kiállításon látható. Alkotója maga is úgy akarta, hogy művét Spanyolországban állítsák ki a Franco-diktatúra bukása után.
Önnek ajánljuk