Külföld

Greta Thunberg: a tehetőseknek többet kell tenniük a klímaváltozás ellen

Stockholm | Az emberiség tehetős részének többet kell tennie a klímaváltozás ellen - jelentette ki Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista egy stockholmi konferencián tartott beszédében, amelynek szövegét kedden hozták nyilvánosságra.
MTI

2019. június 18. 18:31

Greta Thunberg - TASR-felvétel

Thunberg a múlt hét végén a Brilliant Minds (Brilliáns elmék) elnevezésű, nem nyilvános konferencián vett részt  a svéd főváros egyik szállodájában a rendezványre külön  meghívott személyek társaságában. 

A konferencián hangsúlyozta, hogy nem az olyan országok, mint Mozambik, Banglades vagy Kolumbia lakói felelősek az éghajlatváltozásért, hanem az olyan hatalmasok - politikusok, hírességek és üzletemberek - , akik gyakran magánrepülőgépekkel utaznak.

A 16 éves aktivista lány szerint a világ leggazdagabb tíz százaléka felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának csaknem feléért.

Thunberg mindent átfogó szemléletváltást követelt annak érdekében, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius fok alatti szintre lehessen szorítani.

A fiatal svéd lány most egy évre felfüggeszti tanulmányait, hogy teljes figyelmét éghajlatvédelmi kampányának szentelhesse.

Az általa szervezett péntekenkénti  klímasztrájkok, valamint a különböző  konferenciákon és csúcstalálkozókon való részvétele nem volt különösebb kihatással iskolai bizonyítványára: tizennégy tantárgyból jeles, háromból jó értékelést kapott. 

"Ha nem sztrájkoltam és utaztam volna annyit, minden tantárgyból jelest kaptam volna" - mondta Thunberg a Dagens Nyheter című svéd lapnak. "Ennek ellenére megérte" - húzta alá a klímavédelmi aktivista.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?