FBI-ügynökök csaltak alkalmassági vizsgájukon

Washington |

<p>Csaltak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bizonyos ügynökei azon a fontos vizsgán, amelyen egyebek mellett arról kellett számot adniuk, hogy mennyire ismerik az iroda (titkos) megfigyelések végzésére vonatkozó jogainak korlátozását - ismerte el Robert Mueller FBI-igazgató egy szerdai kongresszusi meghallgatáson.</p>

Mueller ennek ellenére igyekezett védeni a mundér becsületét, s azt állította, hogy nem ismeri a csalók számát.
Az ügyből egyre nagyobb botrány kerekedik az Egyesült Államokban, és nem javítja az FBI hírnevét, amelyet már igencsak megtépázott, hogy éveken át bírói engedély nélkül hallgatott le és tárolt telefonhívásokat, illetve tekintett bele elektronikus levelekbe.
Mueller a szenátus igazságügyi bizottsága előtt azt hangoztatta, hogy nem ismeri a csalók számát, sőt kétségbe vonta, hogy az igazságügyi minisztériumnak az állítólagos több száz csalás ügyében vizsgálódó főfelügyelője tudja.
A szóban forgó vizsga szokatlan az FBI gyakorlatában. Az ügynökség emberei rendszerint internetes továbbképzéseken vesznek részt, felfrissítendő ismereteiket a hivatal működési szabályairól, de ritka az olyan teszt, amelyen meg is bukhatnak. Az FBI 2008-ban ígérte meg a törvényhozásnak, hogy továbbképzi embereit és levizsgáztatja őket a szabályok ismeretéből, miután minden korábbinál több hiba csúszott a megfigyelésekbe és a nyomozások megindításába. Mueller szerint az ügynököknek 16 órás továbbképzésen kellett részt venniük.
Az FBI - nevük elhallgatását kérő - egykori és hivatalban lévő tisztjei elmondták, egyes ügynökök a vizsgaszabályokat megsértve közösen töltötték ki a kérdőívet, mások szokatlan gyorsasággal fejezték be a hosszas tesztet, s volt ahol előre kinyomtatták a vizsgakérdéseket, hogy afféle tankönyvként használják. Konrad Motyka, az FBI-ügynökök szövetségének elnöke egy májusi levelében - amely az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott - azt írta, hogy gyakorlatilag minden FBI-irodában történtek hasonló szabálysértések.
A vizsgálat eredményétől függően a csaló FBI-ügynökök fegyelmit kaphatnak, de akár el is veszíthetik az állásukat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?