Külföld

Ezrek tüntettek Prágában a szólás- és sajtószabadságért

Prága | Több ezer ember tüntetett szerdán este Prágában a szólás- és sajtószabadságért, valamint Miloš Zeman államfő és Andrej Babiš ügyvezető kormányfő ellen.
MTI

2018. március 14. 20:32

- TASR-felvétel

A rendőrség a tüntetők számát 15 ezerre becsülte, míg a rendezők mintegy 35-40 ezer emberről beszéltek.

A civil szervezetek által a Vencel-téren megtartott akció reagálás volt az államfő múlt héten elhangzott beiktatási beszédére, amelyben élesen bírálta a Zdeněk Bakala multimilliárdos vállalkozó tulajdonában lévő Economia médiacsoportot és a közszolgálati Cseh Televíziót. Ez a média szerinte hazudik és félretájékoztatja a közvéleményt. Az Economia és a Cseh Televízió azonnal visszautasította és alaptalannak minősítette az elnök bírálatát. 

A tüntetők Zeman és Babiš-ellenes jelszavakat skandáltak és követelték a sajtó- és szólasszabadság tiszteletben tartását.   
 

2018. március 6. 08:33

Ezrek tüntettek Csehországban a kommunisták megerősödése ellen

Csütörtökön délben a cseh egyetemek, főiskolák és számos középiskola tartanak félórás figyelmeztető sztrájkot. A diákok akciójukkal arra szeretnék felhívni a vezető politikusok figyelmét, hogy nem közömbös nekik az ország sorsa, és zavarja őket, ha a politikusok nem tartják tiszteletben az alkotmányt és annak értékeit. A Vencel-téri tüntetéssel egy időben Miloš Zeman a januárban újraválasztott és március 8-án hivatalába újra beiktatott köztársasági elnök a Hradzsinban nagyszabású koncertet rendezett és fogadást adott legfőbb támogatói számára. Az eseményre mintegy ezer személy kapott meghívást. 

"A csata véget ért és mi győztünk" - jelentette ki Zeman a találkozó elején elmondott rövid beszédében. Leszögezte: nem egyedül győzött, hanem sok ezer támogatójának köszönhetően.

A cseh közszolgáltai hírtelevízió (CT24) szerint a találkozó megkezdése után a rendőrség eltorlaszolta a Hradzsin külső kapuit és megerősítette a jelenlétét az elnöki székhely körül. A hírtelevízió szerint a biztonsági intézkedéseket azzal összefüggésben hozhatták, hogy a tüntetők egy része állítólag később a Hradzsinhoz kíván vonulni. 

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?