Külföld

Chávez, mindhalálig

Caracas. A nép katonáját tán még a daganatos betegsége is segítette abban, hogy további hat évig ő legyen Venezuela elnöke. Az ellenzék közös jelöltje, Henrique Capriles Radonski csak megszorítani tudta, de azt se olyan nagyon.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 9. 19:00

ÖSSZEFOGLALÓ

A XXI. századi latin-amerikai szocializmus mentorának győzelmét izgatottan várták a Hugo Chávez által alapított baloldali-radikális ALBA szövetség tagállamai: Kuba, Ecuador, Bolívia, Nicaragua és néhány kis karib-tengeri állam. Nehezen emésztették volna meg ugyanis a venezuelai olajdollár-áradat elapadását: a „caracasi caudillo” jelentős összegekkel jutalmazza az ALBA tagjait ideológiai hűségükért, USA-ellenességükért. Hiszen Capriles világossá tette: megválasztása esetén véget vetne Chávez nagyvonalú „csekkfüzet-diplomáciájának”.

Tegnap hajnalban, a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása alapján a választási bizottság közölte: a vasárnapi választáson Chávez a voksok 54,42 százalékát szerezte meg, ellenfele, Henrique Capriles Radonski 44,97 százalékot kapott. Ez utóbbi nyomban elismerte versegét. Az 58 éves, 1999 óta hatalmon lévő Chávez az elnöki palota erkélyéről tartott első beszédében ezért külön elismerését fejezte ki az ellenzéknek. Egyébként azt ígérte, jobb elnök lesz, mint volt, és nemzeti egységre hívta fel az ellenzéket.

Ileana Ros-Lehtinen, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke sajnálatosnak nevezte Chávez győzelmét. „Chávez távol tartotta a nemzetközi megfigyelőket, az utolsó pillanatban módosításokat hajtott végre a választási törvényen, ellenőrzés alá vonta az igazságügyi rendszert, független újságírókat zaklatott, és úgy szilárdította meg hatalmát, hogy a szavazást a maga javára manipulálta” – hangsúlyozta.

Chávez az ellenzék szerint diktátor, de a szegényebb tömegek szemében szociális és oktatási reformjainak, az egészségügyi ellátás javításának köszönhetően valóban népszerű. Intézkedéseinek anyagi alapját túlnyomórészt az állami olajipar bevételei biztosítják.

Venezuela első számú bevételi forrása az olajexport, fő felvevője az USA – dacára annak, hogy Chávez több ízben az olajszállítás leállításával fenyegette meg Washingtont. A venezuelai gazdaság nagy részét már államosította, kiváltva a Nyugat bírálatát. Hazája nevét Bolívari Venezuelai Köztársaságra változtatta, a parlamenttel új, bolívari alkotmányt fogadtatott el, 2008-ban bevezette az új pénznemet, az „erős bolívart” (bolívar fuerte), amelynek árfolyama a dollárhoz 1:0,466. (MTI, ú)

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?