Beismerte a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyását a fukusimai erőmű üzemeltetője

Tokió |

<p>Beismerte, hogy figyelmen kívül hagyta a biztonsági előírásokat, és összejátszott az állami felügyelettel a tavaly márciusban Japánban balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet üzemeltető TEPCO cég.</p>

 

A TEPCO közleménye szerint a reaktorok üzemeltetési költségeinek leszorítására összpontosítva elhanyagolta a biztonsági és katasztrófamegelőzési fejlesztéseket.    A vállalat szóvivője külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján azt is elismerte: igazak egy korábbi kormányzati vizsgálat azon állításai, miszerint a TEPCO összejátszott az atomipart felügyelő kormányzati szervekkel a biztonsági hiányosságok elfedésére.    Egy pénteken közzétett szakértői vizsgálat szerint a cég nem készült fel egy esetleges súlyos természeti katasztrófára, mert annak veszélyét elhanyagolhatónak tartotta. A jelentés arra is rámutat, hogy a nemzetközi szabványok és irányelvek betartásával elkerülhető lett volna a fukusimai atomerőmű-baleset.    A TEPCO fogadkozik, hogy gyökeresen át fogja alakítani atomenergia-üzletágát a biztonsági hiányosságok pótlása érdekében. A cég reformját felügyelő független szervezet vezetője, David Klein azt mondta: a TEPCO-nak hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy világszínvonalú, biztonságközpontú szemlélettel bíró céggé váljon, de a vállalat pozitív irányba indult el a fukusimai katasztrófa óta.    A cég közölte, hogy független szakemberekből álló szabályozó testületet akar felállítani, valamint kiemelt figyelmet fog fordítani a katasztrófamegelőzésre.    A TEPCO először idén októberben ismerte el, hogy felelősség terheli a fukusimai tragédiáért. Azt megelőzően visszautasított minden bírálatot.    A katasztrófa után felszínre került felügyeleti hiányosságok miatt a japán kormány korábban új, független nukleáris felügyeleti szervet alapított. A sajtó viszont az új szervet is bírálta, miután annak tagjairól kiderült, hogy korábban atomipari cégektől kaptak támogatást.    A vállalat bejelentése nem sokkal a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fukusimai miniszteri konferenciájának megnyitója előtt történt, amelyen Amano Jukija, a szervezet főigazgatója közölte: a fukusimai baleset óta világszerte fontos lépéseket tettek az atomerőművek biztonságának szavatolása érdekében, de "még évekbe fog telni, mire a világ teljes egészében megérti, hogy mi történt" a Japán északkeleti partvidékén található létesítményben. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?