Beiktatták hivatalába Petr Pavelt, Csehország új köztársasági elnökét

Petr Pavel

Beiktatták hivatalába csütörtökön délután Prágában Petr Pavel új cseh államfőt.

Az ünnepélyes beiktatásra a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának együttes ülésén, több mint 800 vendég jelenlétében került sor.

Miután az új államfő Miloš Vystrčil, a parlamenti felsőház elnöke előtt letette az alkotmány által előírt fogadalmat, majd aláírta azt, a Hradzsin felett felvonták a köztársasági elnöki lobogót.

Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője, és az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják.

Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín dombon 21 ágyúlövés dördült el.

A cseh köztársasági elnök megbízatása öt évre szól.

A 62 éves új államfő hivatásos katona volt egész életében, hadseregtábornoki rangban vonult nyugdíjba.

Petr Pavel, aki az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaság negyedik államfője, beiktatása utáni beszédében hangsúlyozta: célja, hogy visszahozza a társadalmi életbe és a Hradzsinba is az olyan értékeket, mint „a méltóság, tisztelet és becsület”, amelyek az utóbbi időben kezdtek kiveszni. Szerinte a siker feltétlen hajszolása a „populisták malmára hajtotta a vizet”, s ezt nem tartja jónak. Elmondta: a jövőben a vár helyett inkább a „vár alatt” kíván dolgozni, s a közemberek problémáinak megoldásával foglalkozni. Azt mondta, hogy nem vár el száz nap mentességet hivatalában. Rövidesen közzéteszi elnöksége első száz napjának konkrét céljait, s azt kéri, hogy a lakosság a munkája alapján ítélje meg. Fontos értéknek nevezte a szolidaritást, a gyengébbeknek nyújtott segítséget.

Csehországnak nemzetközi téren is aktívnak kell lennie – jelentette ki az új államfő. Szerinte nem kell mindig a nagy és erős államok kezdeményezésére várni, mert „nem biztos, hogy csak ők tudják a megoldást”.

Ukrajnával összefüggésben úgy vélte, hogy „Közép-Európa egységes fellépése Ukrajna mellett” segítséget jelenthet Kijevnek, majd hozzátette: Ukrajna megsegítése egyben Csehország megsegítését is jelenti.

A független és párton kívüli Petr Pavel a januári közvetlen elnökválasztás második fordulójában megkapta a szavazatok 58,32 százalékát, ami 3 359 151 voksot jelent. Ellenfele, Andrej Babiš volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke 2 400 046 szavazatot, azaz a voksok 41,6 százalékát kapta.

Az eskütételi ceremónia részeként az új államfő köszöntötte a Hradzsin udvarain és a vár előtti téren összegyűlt több ezer lakost. Kifejtette: az értékek be nem tartása vezetett néhány éve ahhoz, hogy aktivisták eltulajdonították a Hradzsin felett lobogó elnöki zászlót. „Ez az elnöki zászló most felújítva, jelképesen visszatért a várba” – jelentette ki Petr Pavel, majd a erkélyre akasztva bemutatta a zászlót, amely szerinte a jövőben kiállításon látható lesz.

Hangsúlyozta: nehéz feladatok vannak az ország előtt, ő és felesége „szolgálni” fogják az országot. „Nem lesz könnyű, de közösen megbirkózunk a feladatokkal” – szögezte le.

Ezt követően Petr Pavel virágokat helyezett el Tomás Garrique Masaryk, Csehszlovákia alapító elnökének a Hradzsin előtt álló szobránál. Kora este ellátogat a várban lévő Szent Vitus-székesegyházba, ahol ökumenikus szertartáson vesz részt és jelképesen fejet hajt Szent Vencel fejedelem, a cseh állam nemzeti patrónusának ereklyéje előtt.

 Petr Pavel beiktatási ceremóniája szerényebb volt, mint elődjeié. Kérésére mellőzték a katonai díszszemlét és a beiktatás utáni nagy fogadást is. A mintegy 3000 vendég ezúttal egy pohár borra kapott meghívást a Hradzsin Spanyol termébe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?