Külföld

Babcsenko-ügy: a főügyészség indoklása szerint további gyilkosságok megakadályozásáért rendezték meg az újságíró halálát

Kijev | Számos orosz ellenzéki tervezett megölésének megakadályozása érdekében kellett megrendezni Arkagyij Babcsenko, Kijevben élő orosz újságíró halálát - indokolta a különleges művelet szükségességét csütörtökön az ukrán főügyészség.
MTI

2018. május 31. 16:25

Arkagyij Babcsenko

Larisza Szarhan, a hivatal szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva kifejtette, hogy az az ukrán férfi, akit Babcsenko megölésének megszervezésével, vagyis a bérgyilkos felbérelésével bíztak meg az orosz titkosszolgálatok, említést tett egy bizonyos listáról, amelyen az újságírón kívül még harminc orosz ellenzéki neve szerepel, akiket likvidáltatni akarnak Ukrajna területén. Ahhoz viszont, hogy az ukrán hatóságok megtudják, kiket akarnak még megöletni, szükség volt az újságíró meggyilkolásának megrendezésére. A szóvivő szavai szerint a műveletnek köszönhetően sikerült a listát megszerezniük.

Jurij Lucenko főügyész még hozzáfűzte, azt volt a cél, hogy még több információt szerezzenek meg arról a bizonyos listáról, amikor a hatóságokkal együttműködő "bérgyilkos" az újságíró "megölése" után találkozik megbízójával és átveszi tőle az elvégzett "munka" után beígért második részletet. 

Előző nap Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője azon a kijevi sajtótájékoztatón, amelyen felfedett néhány részletet a különleges műveletről, elmondta, hogy az újságíró megölésének megszervezésével megbízott, H-betűvel kezdődő családnevű ukrán férfi 40 ezer dollárt kapott az orosz titkosszolgálatoktól. Ebből tíz ezret tartott meg magának, a maradékból 15 ezret előlegként átadott az általa felbérelt férfinak - aki viszont az SZBU-val működött együtt -, a többit a "gyilkosság" végrehajtása után adta át. Hricak elmondta szerdán azt is, hogy ki kellett várniuk, míg a merénylet ukrán szervezője továbbadja az újságíró halálhírét az ő megbízójának, csak ezután vették őt őrizetbe. 

2018. május 30. 17:52

Mégis él az állítólag lelőtt orosz újságíró

A főügyész csütörtökön az Ukrajinszka Pravdának kiemelte, hogy a gyilkosság megrendezésének köszönhetően sikerült elegendő bizonyítékot összegyűjteni, ami alátámasztja, hogy az orosz titkosszolgálatok rendelték meg a merényletet, és még egyéb más terrorcselekmények terveire is fény derült.

Maga Babcsenko is védelmébe vette az ukrán hatóságokat a halálának megrendezéséért ért bírálatokkal szemben. Facebook-bejegyzésében azt írta: sokan azt gondolják, hogy az SZBU különleges alakulatának, az Alfának, az állami biztonsági szolgálat osztályvezetőinek és végső soron az ukrán államfőnek nincs is semmi dolga. Unalmukban kitalálták, hogy "kenjük össze Babcsenko hátát vérrel(..), vigyük el a hullaházba,(...) majd mind jót röhögünk rajta!" - ironizált az újságíró. 

Kedd este arról jelentek meg hírek, hogy a 41 éves orosz állampolgárságú, Vlagyimir Putyin orosz elnököt ádázul bíráló újságírót, Arkagyij Babcsenkót, a krími tatár ATR televízió műsorvezetőjét kijevi lakásának bejárata előtt meggyilkolták, a hátába leadott három lövéssel. Az újságíró kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.   

Szerda délután derült csak ki, hogy az újságíró életben van. Vaszil Hricak, az SZBU vezetője Kijevben sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen közölte, hogy az ukrán biztonsági szolgálat rendezte meg Babcsenko halálát, majd az újságíró is megjelent a tájékoztatón a bejelentéstől megdöbbent, a hírt viszont örömmel fogadó kollégái előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Továbbra is elégedetlenek a pedagógusok a fizetésük miatt

Már 334 forint felett jár az euró

Agócs Attila: A Kuciak-gyilkosság után ki kellett volna lépnünk a koalícióból

Nemesócsán ismét polgármestert választanak szombaton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?