Az EP támogatja az uniós szintű digitális személyiadat-tárca bevezetését

Európai Unió k

Az Európai Parlament támogatja az olyan, elektronikus aláírásra is használható digitális tárca bevezetését, amely a köz-, és magánszolgáltatások hitelesítésére és elérésére, valamint dokumentumok tárolására és megosztására is alkalmas – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 335 szavazattal 190 ellenében, 31 tartózkodás mellett véglegesen elfogadta azt a rendelettervezetet, amely a kézzel jegyzett aláírással azonos jogállást élvező „minősített elektronikus aláírást” biztosít, és a digitális cserefolyamatok gördülékenyebbé tétele érdekében lehetővé teszi a tárcák közötti interakciókat.

Az új, önkéntes alapon használható uniós digitális személyiadat-tárca lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók online azonosítsák és hitelesítsék magukat anélkül, hogy kereskedelmi szolgáltatókat kellene igénybe venniük, elkerülve a bizalmi, biztonsági és adatvédelmi aggályokat.

Az átláthatóság, az innováció ösztönzése és a biztonság növelése érdekében a tárca nyílt forráskódú lesz. Az elszámoltathatóság és a nyomon követhetőség biztosítására a rendelet szigorú szabályokat állapít meg az érintett vállalatok regisztrációjára és felügyeletére vonatkozóan. Egy úgynevezett adatvédelmi felületen keresztül a felhasználók teljes mértékben ellenőrizhetik majd adataikat, és kérhetik adataik törlését is, ahogyan azt az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírja.

Utolsó lépésként a rendeletet a tagállami kormányokból álló Európai Unió Tanácsának még hivatalosan jóvá kell hagynia, hogy jogszabállyá váljon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?