Az EP felszámolná a roma gyermekek tartós iskolai szegregációját

romák k

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők átfogó szakpolitikákat és megfelelő finanszírozást szorgalmaztak a roma gyermekek oktatásban fennálló szegregációjának felszámolására – közölte az uniós parlament szerdán.

A kézfeltartással elfogadott politikai állásfoglalásban az EP-képviselők hangsúlyozták: az uniós és a nemzetközi jog azt diktálja, hogy minden gyermeknek, köztük a roma gyermekeknek is egyenlő és ingyenes oktatási lehetőségekhez kell jutniuk, ugyanakkor ez – mint írták – az EU-ban nincsen így.

„Az Európai Parlament elítéli a roma gyermekek tartós szegregációját a speciális iskolákban, valamint az általános oktatási rendszerekben” – fogalmaztak az EP-képviselők, majd hozzátették: a szabványosított pszichológiai tesztek nem lehetnek a kirekesztés eszközei. Ehelyett deszegregációs stratégiákra, befogadó tanulási módszerekre és az iskolai tevékenységekhez való teljes körű hozzáférés garanciáira van szükség – írták.

Kijelentették, hogy a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni intézkedésekre is szükség van ahhoz, hogy megtörjön a generációkon átívelő szegénység és az otthoni tanulási lehetőségek csökkenésének spirálja. Az EP-képviselők külön hangsúlyt fektetnének a digitális oktatásra, a természettudományokra, a technológiára, a műszaki tudományokra és a matematikára, az iskolai lemorzsolódási arányok kezelésére, valamint a nemek közötti egyenlőtlenségekre, amelyek – mint kiemelték – különösen a roma lányok oktatásból való kimaradásához vezethetnek.

Aláhúzták, hogy a vonatkozó jogsértési eljárások nem orvosolják a helyzetet. Az Európai Bizottságnak ezért mindent meg kell tennie az EU alapvető értékeinek védelme érdekében, kezdve a diszkriminációmentes intézkedések meghozatalával. Ezzel kapcsolatban közölték: az uniós bizottságnak 2025-ig értékelnie kell a helyzetet az európai oktatási térséggel összefüggésben. A diszkrimináció elleni küzdelem rendszerszintű elmulasztásával a brüsszeli testületnek éves jogállamisági jelentésében kell foglalkoznia, a vonatkozó bírósági ítéletek végrehajtásának elmulasztásának pedig életbe kell léptetnie a jogállamisági feltételességi mechanizmust – szögezték le.

Kijelentették: az uniós országoknak fokozniuk kell a rendszerszintű megkülönböztetés felszámolására irányuló erőfeszítéseiket. Szisztematikusan nyomon kellene követniük a lemorzsolódás kockázatát, és pedagógiai segítséget és tanácsadást kellene nyújtaniuk. Fontosak nevezték a szülőknek szóló tanórán kívüli tevékenységeket is, mivel – mint kiemelték – a szülők érdemi bevonása szintén hozzájárulna a lemorzsolódási arányok csökkentéséhez.

Állásfoglalásukban az EP-képviselők elítélték, hogy a roma gyerekek által látogatott iskolák gyakran nem rendelkeznek elegendő kapacitással, két műszakban működnek, különálló, leromlott épületekben vagy konténeriskolákban találhatók, és az oktatás színvonala nem megfelelő, gyakorlatilag szegregált. A helyzet javítására különböző nemzeti-, és uniós pénzügyi eszközökből állnak rendelkezésre források – hívták fel a figyelmet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?