Külföld

A világ több mint száz országában tüntettek a klímaváltozás elleni cselekvésért

Stockholm/Koppenhága/Oslo/Berlin/Párizs/Bécs | A világ több mint száz országában százezrek tüntettek pénteken a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért. A Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom korábbi közlése szerint a világ 125 országának mintegy 1600 városában hirdettek tüntetéseket a május 24-i, immár második "globális klímasztrájkra".
MTI

2019. május 24. 18:31

- TASR/AP-felvétel

Szerte a világon diákok ezrei maradtak ki az iskolából pénteken. A klímaváltozás elleni harc fokozását célzó pénteki tüntetéseken ugyanis világszerte sok százezren vettek részt - javarészt fiatalok, köztük rengeteg iskolás diák. A pénteken, tanítási időre szervezett megmozdulások vezetője a 16 éves svéd környezetvédelmi aktivista, Greta Thunberg.

Thunberg pénteken a svéd fővárosban tartott megmozduláson vett részt, ahol arról beszélt, hogy az éghajlat megmentése érdekében az élet minden területén változtatásokra van szükség. 

"Egy egzisztenciális válság közepén vagyunk, és fogy az idő" - hangsúlyozta a fiatal aktivista Stockholmban. "Vészhelyzet van és nem ennek megfelelően viselkedünk" - mondta el Thunberg, valamint hozzátette: tovább nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, újabb repterek épülnek és a régiek is bővülnek. 

Thunberg felkérte a felnőtteket is, hogy csatlakozzanak az éghajlatváltozás feltartóztatásáért folytatott küzdelemhez, valamint felszólította a politikusokat, hogy foglalkozzanak a klímaváltozás kérdésével, mivel "még mindig lehetséges" tenni valamit. Hozzátette: ameddig csak szükséges, a sztrájkok folytatódni fognak.

Pénteken mintegy 6-8 ezer ember vonult Greta Thunberg oldalán Stockholmban a helyi rendőrség becslése szerint. Thunberg köszönetet mondott annak a több ezer stockholmi fiatalnak, akik tanítás helyett a tüntetésen vettek részt. 

A svéd aktivista kiemelte: hihetetlen, hogy szerte a világon több százezren vesznek részt a klímaváltozás elleni harc fokozását célzó tüntetéseken.

Nemcsak Stockholmban, további mintegy 120 svéd városban voltak demonstrációk, emellett Dániában és Norvégiában is nagyjából 30-30 városban hirdettek tüntetéseket. 

Németországban több mint 200 városban szerveztek megmozdulásokat, köztük Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Frankfurtban, Freiburgban, illetve számos további kisebb-nagyobb településen. A berlini rendőrség becslése szerint a német fővárosban mintegy 15 ezer ember gyűlt össze a Brandenburgi kapunál. 

Ausztria-szerte mintegy 25 ezren vettek részt demonstrációkon, egyebek mellett Bécs belvárosában mintegy 1500-an és Linzben nagyjából 2000-en. A Fridays for Future közlése szerint a következő bécsi tüntetésen Greta Thunberg is részt fog venni.

Franciaország nagyobb városaiban is tüntetések zajlottak, Párizs mellett Strasbourgban, Montpellierben, Toulouseban és Bordeauxban is ezrek vonultak az utcákra pénteken.

Törökország 14 városában is megmozdultak a fiatalok, de Ausztrália és Új-Zéland több városában (köztük: Canberra, Melbourne, illetve Christchurch, Wellington) is diákok ezrei maradtak ki az iskolából pénteken. 

A klímaváltozás elleni harc érdekében hasonló megmozdulások voltak Magyarországon is. 

A 16 éves Greta Thunberg alapította a Fridays for Future elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. 

A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án kezdte sztrájksorozatát, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. 

Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi legnagyobb akciót március 15-én szervezték, 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel. 

Thunberget tevékenységéért idén Nobel-békedíjra jelölték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?