Külföld

A rossz idő ellenére sokan vettek részt az augusztus 20-i ünnepségeken

MTI

2017. augusztus 21. 09:33

Budapest | Országszerte sokan vettek részt vasárnap az augusztus 20-i ünnepi rendezvényeken annak ellenére, hogy többfelé hűvös, esős lett az időjárás; több helyen programváltoztatásra volt szükség.A fővárosban az ünnepségek záróakkordjaként megtartották a tűzijátékot, amely rendben lezajlott.

Az Isten éltessen, Magyarország! jelmondattal megrendezett központi ünnepségeken, de önkormányzati rendezvényeken is Szent István király törekvéseinek aktualitásaira hívták fel a figyelmet a szónokok.
 

Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta: a keresztény értékrend elhagyásával Európa a teljes kulturális és politikai önfeladás küszöbéhez érkezett. Homíliájában hozzátette: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelőség nehezedik minden keresztény ember vállára.

A Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette. A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta, előtte vonultak a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai, utána Erdő Péter és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, a diplomáciai testület tagjai, majd a plébániák zarándokcsoportjai.

A központi rendezvények a hagyományok szerint Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával kezdődtek a Parlament előtt vasárnap reggel. A zászlót katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében vonták fel. 

A tisztavatáson mondott beszédében Áder János kiemelte: mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede: ismét védenünk kell határainkat, meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált.

A hűvös, esős idő ellenére több száz érdeklődő követte végig a délelőtti rendezvényeket. A tisztavatás után kezdődött légi és vízi parádén a rossz idő miatt elmaradtak az ejtőernyős ugrások.

Önnek ajánljuk