2011 - Évkezdet Kínában

Peking |

<p>Kínában is beköszöntött a Gergely-naptár szerinti újév, s ha az igazi, a holdnaptár szerinti nagy ünnepre még várni is kell, itt is megünnepelték 2011 eljövetelét; volt televíziós esztrádműsor és Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnök is elmondta beszédét.</p>

Kína "felelősségteljes és körültekintő" pénzügypolitikát kíván folytatni, felgyorsítja a gazdasági szerkezetátalakítást, javít az emberek életkörülményein, s folytatja a reformot és a nyitást - hangoztatta Hu, a három nagy közmédia által közvetített rövid beszédében.
Véleménye szerint a gazdasági fejlődés módjának átalakítása meghatározó eleme lesz a 12. ötéves terv első évének. Az elnök beszédében elhangzottak a kínai belpolitika további kulcsszavai: a stabil és viszonylag gyors gazdasági növekedés, a társadalmi harmónia és a stabilitás.
Hu Csin-tao Hongkong, Makaó és Tajvan kapcsán is megerősítette a központi kormány "egy ország, két társadalmi rendszer" elvét, s Tajvannal kapcsolatban a két part közti kapcsolatok további bővítésének szándéka mellett a régóta emlegetett "békés újraegyesítést" is szóba hozta.
A nemzetközi politikában és gazdaságban tapasztalható tendenciákról szólva az elnök beszélt a világ többpólusúvá válásáról és a globalizációról, és az olyan "egyre súlyosabb gondot okozó" problémákról, mint amilyen az éghajlatváltozás, az energia, az élelmezés és a népegészségügy.
A pekingi Nagy harang templomban az év utolsó napján százak gyűltek össze, hogy éjfélkor megkongassák a működő legnagyobb harangot. A néphit szerint 108 ütéssel ugyanennyi gondot űzhetnek el. Vannak, akik imádkozni, fogadalmat tenni mentek el az eseményre.
A különleges státust élvező Hongkongban, a Viktória-öbölben fényes, tűzijátékos parádéval, fényjátékkal köszöntötték 2011-et több százezer ember jelenlétében.
A kínai főváros éjszakai kivilágítása még a karácsonyi, az út menti fákon színes égőfüzérek villognak, a fiatalok egy része ismét fejére tette a mikulás sipkákat, az éttermekben zajlott az év végi ünneplés.
A kínai holdnaptár szerinti újév köszöntésre az idén február 4-től kerül sor. A Tigris évét akkortól a Nyúl éve követi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?