2009-ben nálunk is lehet euró

Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Csehország valószínűleg az évtized végére hozza olyan helyzetbe gazdaságát, hogy bevezessék az eurót – állítja a Reuters által megkérdezett 38 közgazdász.

A balti államok és Szlovénia viszont kevesebb mint öt év múlva bevezetheti a közös európai fizetőeszközt, mivel ők már teljesítették a legtöbb kritériumot. A megkérdezettek szerint Szlovénia, Litvánia, Észtország és Lettország 2007-ben csatlakozik az Európai Monetáris Unióhoz (EMU), Szlovákia és Lengyelország 2009-ben, Csehország és Magyarország 2010-ben.

Első lépésként legalább két éven keresztül alkalmazniuk kell az európai árfolyam-mechanizmust (ERM-2), ami azt jelenti, hogy nemzeti valutájukat keskeny sávon belül tartják az euróhoz képest.

„A kis kelet-európai országok várhatóan 2005 januárjában csatlakoznak az ERM-2-höz, s két évvel később lesznek tagjai az EMU-nak” – mondja a Citigroup londoni irodájának elemzője. „A nagyobb országoknak több a költségvetési hiánya, s a közeljövőben kevésbé mutatkoznak késznek a hiány lefaragására. EMU-tagságuk időpontja ezért az évtized végére, ha nem a következő elejére tolódik”.

Az Európai Unióhoz május 1-jén csatlakozott tíz országban több kritériumnak kell teljesülnie az EMU-tagsághoz, ezek közül a legkeményebb, hogy a költségvetés hiánya a hazai össztermék (GDP) három százalékánál ne legyen több. A szakemberek szerint Szlovákiának három, Lengyelországnak, Magyarországnak és Csehországnak négy évre van szüksége a deficit csökkentésére.

A szakértők szerint a térségben tapasztalható politikai instabilitás csak hátráltatja a kormányok kiadáscsökkentő törekvéseit. A legsúlyosabb a helyzet Lengyelországban, ahol Marek Belka miniszterelnök éppen emiatt veszített el egy bizalmi szavazást. „A jelentős költségvetési hiánnyal rendelkező közép-európai országok kisebbségi kormányai nem engedhetik meg maguknak, hogy csökkentsék a kiadásokat a kritériumok teljesítése céljából” – véli az ING Financial Markets londoni elemzője. „Ezért csak azt lehet várni, hogy a térségben 2005–2006-ban esedékes parlamenti választások után lesznek jelentős költségvetési megszorítások ”.

Ugyanakkor az euróövezet jelenlegi 12 tagországának a fele nem teljesíti a 3 százalékos felső határt. Velük ellentétben a balti államok és Szlovénia már eleget tesz ennek az előírásnak, sőt Észtországban a költségvetésnek többlete van. A négy ország az eurótagság egyéb kritériumainak a többségét is teljesíti, Észtország és Litvánia nemzeti valutája pedig valamiképpen az euróhoz kötött. A legoptimistább előrejelzések szerint ezek az országok 2006-ban bevezethetik az eurót, miután idén csatlakoznak az ERM-2-höz.

A négy legnagyobb új EU-tagország nemzeti valutája nagyjából az euróhoz viszonyított jelenlegi középárfolyamon csatlakozik az ERM-2-höz: 4,5 lesz a lengyel zloty, 32 a cseh korona, 40 a szlovák korona, és 262 a forint, ami kissé alacsonyabb a jelenlegi 253 forintos árfolyamnál. „A forint kivételével a közép-európai valuták alulértékeltek” – véli Bartha Attila, a magyarországo Kopint-Datorg közgazdásza.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?