Közélet

Žitňanská: Az Isztambuli Egyezmény elnöki megállapodás

Pozsony | Az Isztambuli Egyezmény kapcsán a kormány nem dönthet saját hatáskörében a ratifikációs folyamat leállításáról, mivel elnöki megállapodásról van szó - írja Facebook-oldalán Lucia Žitňanská volt igazságügy-miniszter, és hozzáteszi, a parlament javaslatot tehet az államfőnek arra, milyen konkrét feladatokkal bízza meg ezzel kapcsolatban a kormány valamelyik tagját.
TASR

2019. április 2. 10:34

- TASR-felvétel

„A parlament határozatban kérte a kormányt, hogy tegyen lépéseket a ratifikációs folyamat leállítására, nevezetesen, hogy Szlovákia értesítse az Európa Tanácsot arról: nem kíván az egyezmény részese lenni. Ha egyszerűen akarok fogalmazni, a parlament politikai utasítást adott a kormánynak, aminek nem lehet eleget tenni, mert az isztambuli egyezmény elnöki megállapodás, a kormány a köztársasági elnök megbízásából folytatott róla tárgyalásokat, a kormány egyik tagja pedig szintén az elnök megbízásából látta el kézjegyével” - magyarázta Žitňanská.

Magyarán: ha a parlament azt kéri, hogy a kormány a fent említett kérdésről érdemben tárgyaljon az Európa Tanáccsal, javaslatot tehet az elnöknek arra, hogy bízzon meg ezzel a feladattal egy kormánytagot. "Az egyezmény tehát, mint politikai téma, kétségkívül továbbra is terítéken marad" - fogalmazott  Žitňanská.

 

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa pénteken (március 29.) 101 képviselő támogató szavazatával elfogadta azt a határozatot, amely arra utasítja a kormányt, hogy állítsa le az isztambuli egyezmény (Az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról) ratifikálásához vezető folyamatot. A kabinetnek emellett értesítenie kell az Európa Tanácsot, hogy Szlovákia nem válik a szerződés részesévé.

Az isztambuli egyezmény, melyet az Európa Tanács 2011-ben fogadott el, a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemről szóló legkomplexebb nemzetközi szerződés. Az egyezmény 2014 augusztusától érvényes, az EU mint szervezet 2017 júniusában írta alá.

Az Európai Parlament (EP) képviselői 2018 márciusában felszólították az EU azon tagállamait, amelyek még nem ratifikálták az isztambuli egyezményt, hogy minél előbb kerítsenek rá sort. A felhívás Szlovákiának is szólt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kalmár kisfiának ajánlotta álomgólját Vida Kristopher

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

VIDEÓ: Gombos volt a nyerőember, élő adásban nyakon öntötték az ünneplő társak

Párkány: sportnap kerékpártúrákkal és barangolással a Burda-hegységben

Vonat gázolt halálra egy 58 éves férfit

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?