A tavasz első napja

időjárás tavasz

Miközben ellepnek az aktuális politikai kampányok áradatai, a háborúról és a menekültekről szóló hírek és álhírek, a rengeteg ballaszt, amiből már ki se látszunk, nem árt, ha néha kicsit más szempontból is körülnézünk a világban. Próbáljunk meg más, szélesebb perspektívát keresni, ami segíthet abban, hogy megőrizzük a lelki és testi egészségünket!

Előnyben van az, aki több nyelvet ismer, így több ország, tévé, rádió és online médium híreiből tud tájékozódni. De aki csak egy nyelvet ismer jól, az sem kell, hogy egyoldalú tájékoztatásra hagyatkozzon. A mesterséges intelligencia korában több nyelvből is fordíthat információkat. Sőt, kis európai világunkon túl is van élet, ha kitekintünk, izgalmas és érdekes dolgokat tudhatunk meg például arról, milyen hasznos, ha a világ sokszínű.

Sokat emlegettük már az Isztambuli Egyezményt, amely a nők elleni erőszak felszámolásáról szól, és azért emlegetik így, mert Isztambulban fogalmazták meg az EU tagországai, mivel akkor éppen ott tanácskoztak. Szinte ezzel egy időben, 2010-ben az Európai Írók Parlamentje elfogadott egy nyilatkozatot, amely a bibliodiverzitás (a könyvpiac sokszínűsége) mellett foglalt állást. „Életbevágóan fontos, hogy a kulturális és irodalmi tevékenységek szabadságát semmi ne korlátozza” – hangzik az Isztambuli Nyilatkozat első mondata, amelyet szintén keletkezése helye szerint neveztek el így. „Minden olyan törekvést fel kell számolni, ami a könyvkiadás és a sajtó szabadságát fenyegeti; tiltakozunk minden olyan módszer ellen, mely az írók, fordítók és könyvkiadók elnyomását célozza, beleértve azon törvényeket is, melyek alkalmasak az írók zaklatására és megfélemlítésére, ahogyan az Törökországban és Európában ma is megtörténik.”

A most Magyarországon zajló könyvfóliázás sajnálatos bizonyítéka annak, hogy a Nyilatkozat valós fenyegetést fogalmazott meg, a könyvkiadás sokszínűsége komoly veszélybe került. A bibliodiverzitást leginkább a könyvpiacnak a nagy kiadóvállalatok, az ipari méretű kiadások általi leuralása jelenti, ami ellehetetleníti a kis, független kiadók működését. A fóliázó ország ezt tovább fokozta egy konkrét politikai ellehetetlenítéssel. A fenti nyilatkozat negatív példái közé sorolta magát, pedig éppen ennek ellenkezőjére kellene törekednie: „Olyan intézkedéseket kell hozni, melyek lehetővé teszik a nem kereskedelmi célú, független szellemű irodalmi művek születését és hozzáférhetővé tételét a nagyközönség számára.”

Ne maradjunk azonban csak Európában, legyen szélesebb a látókörünk, ne higgyük, hogy kívüle nincs civilizáció! A bibliodiverzitás kifejezés beemelése a közbeszédbe chilei kiadók egy csoportjának köszönhető, akik a 90-es évek végén létrehozták a Chilei Független Kiadók nevű szervezetet. Egyik céljuk az, hogy ellensúlyt teremtsenek dél és észak, valamint a déli félteke országai között is, merthogy a kulturális termelés nagy részét az észak-amerikaiak és az európaiak uralják, a déli féltekén élők rovására. Ezután 2002-ben megalakult a Független Kiadók Nemzetközi Szövetsége, amely a világ több mint 55 országából több mint 800 független kiadót foglal magába, 6 nyelvi hálózatból (angol, arab, francia, spanyol, portugál és perzsa) és tematikus csoportokból áll.

Szeptember 21. a tavasz első napja a déli féltekén, egyúttal a bibliodiverzitás nemzetközi napja – ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a Föld mindkét féltekéje ugyanolyan fontos az irodalom szempontjából.

A tavasz ott (ahogy nálunk is) az időjárás enyhülését, a változatosságot, a színeket, az erőt, a virágzást, az újjászületést, a szerelmet, az illatokat, a megújulást jelenti. Fóliázás helyett sokszínűséget. A kulturális eltéréseket, amelyek megismerésével gazdagodhatunk. Ha megismerjük őket, a kicsinyes politikai érdekek nem tudnak többé befolyásolni abban, hogy szabad emberként, szabadon dönthessük el, milyen életet akarunk élni és ugyanezt megengedjük mindenkinek. Mindkét féltekén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?